h

bestaanszekerheid

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

bestaanszekerheid

In Uden hebben duizenden mensen een uitkering: WAO-ers, AOW-ers, mensen in de WW of de bijstand. Meestal – en zeker in de bijstand – is dat geen vetpot. Er is ook in Uden sprake van armoede. Zeker waar er kinderen in het spel zijn, is er dan meteen sprake van achterstelling. Armoede behelst meer dan (te) weinig geld. Armoede leidt vaak tot sociale uitsluiting, een lagere levensverwachting en voor kinderen beduidend minder kansen.

De gemeente dient een ruimhartig bijstands- en armoedebeleid te voeren, inclusief sociale activering: voorkomen dat mensen geïsoleerd raken. Daar is een goede start mee gemaakt in de periode 1998-2002 en ook het huidig college heeft geïnvesteerd in armoedebeleid. Maar het is nog mager gelet op wat er nodig is. Werk levert vaak een beter inkomen op, maar de meeste mensen die een uitkering hebben kúnnen niet werken, los van het gegeven dat er nauwelijks banen zijn. Al helemaal niet voor mensen die ouder zijn dat 45: dan lijken ze al ‘afgeschreven’.

Iedereen hoort erbij en dus is een goed beleid om bestaanszekerheid te garanderen een must om tweedeling te voorkomen. Actief de mensen benaderen en wijzen op hun rechten is belangrijk, omdat veel mensen vaak niet weten waar ze recht op hebben.

Hoewel er veel indianenverhalen zijn over misbruik van sociale voorzieningen, laten meerdere onderzoeken zien dat dit maar om een kleine groep gaat. Verreweg de meesten ‘profiteren’ niet: het niet-gebruik is veel hoger dan het misbruik. Waar er echter wel sprake is van fraude of misbruik, moet strikt gehandhaafd worden. En wat ons betreft niet alleen de mensen die ten onrechte een uitkering hebben, maar ook de werkgevers die ze de kans geven om zwart te werken.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • Het armoedebeleid intensiveren en uitbreiden, onder andere door het actief benaderen en voorlichten van alle mensen met een uitkering, zoals AOW-ers en WAO-ers
  • Vermindering van de bureaucratie, zodat het gemakkelijker wordt te krijgen waar je recht op hebt
  • Versterken sociale activering, juist ook voor mensen die geen of nauwelijks kans hebben om te werken.
  • Extra inspanning voor oudere werklozen.
  • Weer instellen van fondsen voor schoolgaande kinderen en duurzame gebruiksgoederen.
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier