h

wijken en dorpen

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

wijken en dorpen

Inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel moeten meer te zeggen krijgen over hun straat, buurt, wijk en dorp. Ook moeten ze kunnen rekenen op voldoende voorzieningen. Het huidige college heeft daarvoor de term ‘gebiedsgerichte aanpak’ in het leven geroepen. Dat is goed, maar tegelijk wil het huidige college werken aan een forse schaalvergroting; wijken worden samengevoegd tot grote ‘gebieden’ die ver af staan van de menselijke maat. Zo worden Bitswijk, Bogerd en Groenewoud en omgeving één groot gebied. En dat ene gebied krijgt één wijkaccommodatie, dat ‘multifunctioneel’ moet zijn. In dat gebied zijn nu meer wijk- en buurtgebouwen; er zijn drie wijkraden en nog meer buurtverenigingen, kortom er zijn tientallen mensen actief voor het belang van hun buurt. Door alles op een hoop te gooien, wordt de schaal te groot en verliezen mensen hun betrokkenheid. Het moet juist de andere kant op: versterk de buurten en neem de buurt als maat! Wat moet iemand uit de Orgellaan nu met problemen aan de Groeneweg? Daar zit drie kilometer tussen en misschien is hij of zij er wel nooit geweest! Wat hebben mensen uit de Helenastraat nu voor binding met een wijk-gebouw in de Bitswijk? In het verleden zijn sommige accommodaties geprivatiseerd, zoals de Schakel in Volkel. Er is nu ironisch genoeg sprake van dat Volkel weer een nieuwe dorpsaccommodatie moet krijgen, bijvoorbeeld omdat voor verenigingen en vrijwilligers de prijzen te hoog zijn. Nu die niet past in het bouwplan bij de Amerikaanse School, komt de Schakel weer in beeld. Hoe dat dan moet met de huidige exploitant blijft een raadsel…

In Volkel en Odiliapeel laten mensen zien dat ze samen veel kunnen bereiken en dat heeft alles te maken met overzicht en de schaal van het dorp en daardoor de sociale samenhang. Odiliapeel heeft minder huizen en mensen dan bijvoorbeeld de Bitswijk alleen!

In het afgelopen jaar heeft de SP fel geknokt voor het behoud van betaalbare en kleinschalige wijk- en buurtgebouwen. We hebben daar ook resultaat in geboekt doordat aangekondigde idiote huurverhogingen van de baan gingen. Maar toch wil het huidige college op termijn af van de kleine accommodaties en er geen subsidie meer aan geven. De SP wil dat keren en juist de honderden vrijwilligers van buurten en gebouwen actief steunen. Een wijkaanpak op menselijke maat!

Door met meer en overzichtelijkere gebieden te werken wordt het ook makkelijker om mensen te vinden die een actieve rol willen hebben in hun eigen buurt en het verenigingsleven. En dat is weer goed voor sociale samenhang.

Een buurt of wijk is meer dan een verzameling huizen. Scholen, winkels, (zorg)voorzieningen, groen, speelgelegenheid en een buurtgebouw maken een wijk of dorp levend. Zeker als de mensen uit de buurt zeggenschap hebben over de voorzieningen is er sprake van leefbaarheid; het zijn dan hún zaken.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • Kleinschalige gebiedsgebonden aanpak, waarbij wijk- en dorpsraden, buurtverenigingen en andere bewonersorganisaties een hoofdrol krijgen en de gebiedsgrootte voldoet aan de menselijke maat
  • Dorpen, wijken en buurten beslissen mee over de budgetten voor hun omgeving; ze krijgen zelf besteedbare budgetten als ze zelf plannen maken en activiteiten ontplooien voor het belang van de wijk/buurt.
  • Actieve ondersteuning van vrijwilligers die buurtgebouwen beheren
  • Extra subsidie voor groot onderhoud
  • Behoud en uitbreiding van voorzieningen in wijken en dorpen
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier