h

veiligheid en gezondheid

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

veiligheid en gezondheid

Verkeer
Hoewel er de laatste jaren veel geld is uitgegeven aan verkeersveiligheid, is er nog geen reden tot tevredenheid. Op nog te veel plekken is er sprake van gevaar, in het bijzonder voor langzaam verkeer. Hét strijdpunt van de laatste jaren is en was een fietsveilige oversteek bij de rotonde Ben van Dijk. Zowel omwonenden, de fietsersbond als de SP wezen meerdere malen op de noodzaak van een dubbele tunnelbuis, maar het was aan dovemansoren gericht. En nu zitten we met een dure, maar nog steeds niet veilige oplossing, want fietsers moeten twee keer een drukke weg oversteken om gebruik te kunnen maken van de tunnel. Wat bij ruimte geldt, geldt hier ook: luister beter naar de mensen die het dagelijks zien en meemaken. Zij zijn ervaringsdeskundig!

Dat laatste geldt zeker ook voor de inrichting van de 30-kilometerzones. Het principe is goed, maar de uitvoering leverde veel klachten op en slechts een deel daarvan is later aangepast.

Veilige wijken
Er bestaat verschil in de veiligheid in de verschillende wijken. Samen met politie en buurtwerk moet er extra geïnvesteerd worden in het veiliger maken van de wijken. Ook hier is beter overleg nodig met bewoners, zo bleek bijvoorbeeld bij de overlast van het Cruijffcourt. In sommige straten en buurten is echt veel overlast en criminaliteit. Daarbij helpt een wijkgerichte aanpak van politie, gemeenten en toezichthouders.

Veiligheidsdiensten
Brandweer, politie en ambulance werken steeds meer op regionaal niveau samen. Dat heeft zijn voordelen, maar mag niet leiden tot minder zeggenschap door de gemeente. Vooral de brandweer heeft daarbij extra aandacht nodig, omdat deze rechtstreeks onder de gemeente valt. Voldoende vrijwilligers voor dit belangrijke werk moet prioriteit hebben en houden.
Uden dient te beschikken over een goed rampenplan, inclusief de risico’s van de vliegbasis.

Volksgezondheid
Door marktwerking, bezuinigingen op de zorg (AWBZ) en de enorme premies voor en bezuinigingen in de ziektekostenverzekering komen veel mensen in de knel (zie ook WMO). Op voorstel van de SP is er een collectieve aanvullende verzekering voor mensen in de bijstand. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventie en die is nog altijd ontoereikend, zowel voor lichamelijke als psychische aandoeningen. De GGD, de thuiszorg, Novadic-Kentron en de GGZ zijn daarin belangrijke organisaties en dienen voldoende preventiebudgetten te hebben; de kosten gaan voor de baat uit! In het gezondheidsbeleid is nu vooral aandacht voor leefstijl (roken, overgewicht, alcohol) en te weinig voor ziekmakende factoren, zoals zoönosen die bijvoorbeeld Q-koorts veroorzaken (zie ook landbouw) of de kwalijke gevolgen van fijnstof. Ook is er te weinig aandacht voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Er bestaat een duidelijke relatie tussen armoede en (on)gezondheid; dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek. Nu is het tijd daar ook iets aan te doen.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • Aanpassen nog resterende knelpunten in de 30-kilometerzones, o.a. om het voor fietsers en mensen in een rolstoel veiliger en toegankelijker te maken.
  • Veilige oplossing fietsverkeer rondom rotonde Ben van Dijk; daarbij gebruik maken van deskundigheid omwonenden.
  • Meer bescherming voor fietsers en voetgangers, in het bijzonder voor kinderen en jeugd.
  • Meer preventie en vroegdetectie op scholen
  • Opsporen van mensen (met hulp van de GGD) waarbij armoede en een slechte gezondheid samengaan en hen helpen gebruikt te maken van voorzieningen waar ze recht op hebben
  • Jaarlijkse bespreking gezondheidsmonitoren GGD, en besluiten nemen om de sociaaleconomische gezondheidsverschillen te bestrijden
  • Meer toezichthouders en wijkagenten in de wijken
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier