h

inleiding

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

Inleiding

De afgelopen vier jaar heeft de SP oppositie moeten voeren. Liever hadden we deelgenomen aan het college van B&W, maar door een ‘samenzwering’ van de oude coalitiepartijen kon een meerderheid de SP uitsluiten. We hebben onze oppositierol met verve uitgevoerd en daar was ook alle aanleiding toe. In dit verkiezingsprogramma leest u daar het nodige over.

We hebben veel kritiek geleverd op de besluiten van de huidige coalitie en daarvoor ook telkens alternatieve voorstellen aangedragen. In die kritiek en de alternatieven was een duidelijke koers, een rode draad te zien:

  • Uden moet socialer. De zorg, het bijstandsbeleid, de woningbouw, cultuur, sport, overal zie je dat mensen steeds meer op zichzelf en liefst een dikke portemonnee aangewezen zijn. Wie dat niet redt, heeft pech… Solidariteit is meer dan een gevoel; die moet je organiseren, juist als gemeente. Met een sociaal beleid op alle gebieden.
  • Meer aandacht voor de publieke zaak. De gemeente dat zijn wij allemaal: jij, ik, wij. Bij die publieke zaak hoort dat de zorg in de WMO goed is, het onderwijs goed gehuisvest is, dat mensen iets te vertellen hebben over hun omgeving, dat verenigingen vooruit kunnen dat…we kunnen nog wel even doorgaan, maar daarover vindt u alles in de hoofdstukken van dit actieprogramma.
  • Oog voor de samenhang van dingen. Het inzetten van dure externe adviesbureaus betekent veel geld kwijt, maar vooral weglekken van kennis, waardoor de gemeente steeds moeilijker zelf dienstbaar kan zijn. Het aanbesteding van WMO-zorg betekent dat zorgorganisaties zich gaan gedragen als commerciële bedrijven, waarin het geld centraal staat en niet meer de mensen. Ook hierover leest u veel meer in de hoofdstukken. Die samenhang maakt ook dat er in diverse hoofdstukken vaak verwezen wordt naar andere hoofdstukken. Als het over accommodaties hebt, heb je het over sport, over wijken, over vrijwilligers, over sociale samenhang en de menselijke maat en zo is er veel meer samenhang.
  • Sociale samenhang. Na dik 25 jaar individualisering zien we de negatieve gevolgen. Solidariteit verdwijnt en mensen moeten zich individueel ‘verzekeren’ in plaats van collectief. Wij willen meer sociale samenhang en dat begint door mensen serieus te nemen en samen met mensen problemen aan te pakken. Daar waar mensen als vrijwilliger actief zijn moet dat versterkt worden. Mensen moeten kunnen rekenen op een optredende en sterke overheid als beschermer.
  • Op papier is de gemeente de baas, in de praktijk hebben bijvoorbeeld projectontwikkelaars de macht. Of je het nu hebt over Centrum-West, de Vrije Teugel of de bouw van te veel appartementen en te weinig betaalbare huurwoningen, overal zie je dat terug. Gecombineerd met steeds meer marktwerking, zien we een steeds verdere uitkleding van de overheid. De markt pakt de publieke zaak van ons af! Wij willen dat de gemeenschap –de gemeente! – de macht terugpakt. Meer zelf doen, minder uitbesteden. Bepalen wanneer, waar en wat gebouwd wordt. Nee zeggen als het nodig is.

De beste manier om de bovenstaande rode draad waar te maken is deelnemen aan het college van B&W. Dat willen we dus, maar we zijn bereid en in staat ook (weer) oppositie te voeren. In tegenstelling tot vier jaar geleden, staan we er nu slecht voor als het gaat om de gemeentelijke kas. Wij mogen mee opdraaien voor de crisis die door het graaigedrag van bestuurders en ondernemers veroorzaakt is. Desondanks willen we collegedeelname, omdat we ook in moeilijke tijden onze verantwoordelijkheid willen nemen. En tegelijkertijd kunnen werken aan de voorgaande rode draad. In het college als het kan; in de oppositie al het moet. Niet wij, maar u bepaalt dat op 3 maart. We hebben daar vertrouwen in, want Uden, Volkel en Odiliapeel verdienen een sterke, actieve en betrokken partij als de SP.

Stem op 3 maart op een partij waar u op 4 maart ook nog iets aan heeft! Stem SP.

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier