h

wonen

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

wonen

Veel mensen vinden het prettig wonen in Uden, blijkt ook uit onderzoek. En dat is goed voor te stellen: Uden heeft veel groen, gemengde wijken en dorpen, de nodige voorzieningen en een sterk verenigingsleven.

 

Te weinig en onbetaalbaar
Toch is er ook een schaduwkant. De wachtlijst voor betaalbare huurhuizen is gigantisch, een wachttijd van 7 jaar is inmiddels normaal! Er wordt wel gebouwd, maar de prijzen zijn veel te hoog voor (jonge) mensen en het aantal appartementen blijft maar toenemen, terwijl er juist sterk behoefte is aan eengezinswoningen. Het tekort aan betaalbare woningen is alleen maar toegenomen en in de plannen voor nieuwbouw staan de sociale huurwoningen steevast achteraan! Er is een beperkt aanbod in goedkope en gesubsidieerde koopwoningen, maar voor veel jongeren is kopen niet mogelijk. Zeker in deze tijd krijgen ze nog nauwelijks een hypotheek, terwijl de huizenprijzen in Uden hoger liggen dan in de omgeving.

 

Toewijzing en urgentie
In de loop van de jaren heeft SVUwonen te veel macht naar zich toegetrokken als het gaat om het toewijzen van woningen en het bepalen van urgentie. Volgens de wet is het de gemeenteraad die het volkshuisvestingsbeleid bepaalt, inclusief toewijzing en urgentie. Een grote meerderheid in de raad vindt het niet belangrijk genoeg om deze zaak aan te pakken, met als gevolg dat de woningzoekenden overgeleverd zijn aan het beleid van SVUwonen. De SP wil een volkshuisvestingsverordening, zodat de raad kan regelen hoe de toewijzing plaats vindt. Ander voordeel is dat het voor goedkopere koopwoningen makkelijker wordt die met voorrang te verkopen aan mensen uit de gemeente zelf.

 

Zorg en wonen
Mensen die op zorg aangewezen zijn moeten zoveel mogelijk in hun eigen wijk kunnen (blijven) wonen. Woningaanpassing is daarbij belangrijk, maar ook dienen er in de buurt genoeg belangrijke voorzieningen te zijn (winkels, service, zorg). De raad heeft al tien jaar geleden besloten dat er zogenaamde woonzorgzones moeten komen, maar helaas is het bij veel papier en gepraat gebleven. Ook blijkt dat Uden een achterstand heeft in het bouwen van zorgwoningen. Het is zelfs zo dat zorginstellingen het verwijt krijgen dat ze niet actief genoeg zijn, terwijl door de bezuinigingen in de zorg het nagenoeg onmogelijk is geworden om te investeren in buurtgebonden zorg. Veel ouderen willen graag in hun wijk blijven wonen, of in hun eigen (aangepast) huis of in zorgwoningen of kleinschalige woonvormen. Het is tijd om al dat gepraat en papier om te zetten in daden!

 

Bestaande huizen verbeteren
In de bestaande woningvoorraad zijn nog veel huizen die een hoge energierekening kennen. Het ‘verduurzamen’ van bestaande woningen is effectief: goed voor milieu en klimaat en goed voor de woonlasten; bovendien levert het werk op. SVUwonen investeert redelijk veel in renovaties, maar gaat daarbij niet ver genoeg als het gaat om energiebesparing. Voor eigen woningen zijn er nauwelijks subsidiemogelijkheden.

 

Woonomgeving
Veel mensen zijn best tevreden over hun woonomgeving, weten we uit ons huis-aan-huiswerk in de buurten, maar er zijn ook buurten waarbij wel degelijk problemen zijn: verkeersveiligheid, overlast, onderhoud, parkeren, vandalisme enzovoorts. Buurtbewoners moeten de kans krijgen hun problemen bij de gemeente neer te leggen, zodat de gemeente die aanpakt. Vaak weten buurtbewoners zelf het beste wat er aan de hand is en hoe de oplossing moet zijn; de gemeente moet gebruik maken van deze deskundigheid. De gemeentelijke buitendienst werkt vaak snel en goed, maar dient meer vrijheid te krijgen om ook grotere problemen samen met bewoners snel aan te pakken.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • Planning nieuwbouw omgooien: eerst veel meer betaalbare sociale huurwoningen, pas daarna vrije sector. Reserves grondbedrijf en SVUwonen inzetten om huur laag te houden
  • Lage grondprijzen voor sociale woningbouw. Ook gronduitgifte in erfpacht mogelijk maken.
  • De gemeenteraad bepaalt het toewijzings- en urgentiebeleid met behulp van een volkshuisvestingsverordening.
  • Starten met woonzorgzones en meer zorgwoningen. Actief betrekken van bewoners bij de plannen.
  • Samen met SVUwonen een plan maken om bestaande woningen duurzaam te maken. Meer subsidiemogelijkheden voor woningeigenaren om energiemaatregelen te nemen.
  • Versterken gemeentelijke buitendienst. Sneller reageren op klachten over de woonomgeving. Bewoners actief betrekken bij plannen en uitvoering.
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier