h

:: Werk & Economie

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: werk & economie

 

De crisis gaat Uden niet voorbij. Bedrijven krimpen of sluiten hun deuren, winkels en horeca verliezen omzet, zelfstandigen krijgen minder opdrachten, mensen raken hun baan kwijt en verliezen inkomen. De crisis is een mondiaal probleem dat niet wordt opgelost in Uden. Maar Uden kan wel de gevolgen beperken door te investeren in werkgelegenheid, in lokale bedrijvigheid en een goed en sociaal vangnet.

De SP wil investeren in projecten en voorzieningen die banen opleveren. Stimuleren van woningbouw, bouwprojecten en renovatie levert banen op in de bouw. Beleid waardoor zorggeld naar de zorgverleners gaat i.p.v. naar hun managers en naar de bureaucratie, levert banen op.

Winkelcentrum
Uden heeft een centrum met winkels en horeca waar veel mensen uit Uden en omstreken een baan hebben. Momenteel is de promotie van Uden Centrum versnipperd en onduidelijk, dit kan beter. De SP heeft grote twijfels over de huidige citymarketing, wat levert dit op? De beste promotie is een levendig centrum met goede activiteiten, dit verkoopt zichzelf door goede mond-tot-mondreclame. Evenementen maken het centrum levendig en zorgen voor extra bezoekers, vooral evenementen die laagdrempelig en vrij toegankelijk zijn. Wij willen initiatieven voor dit soort evenementen ondersteunen en stimuleren.

Het voorkomen en bestrijden van leegstand in het centrum hoort ook prioriteit te hebben. Als er veel leegstand is, kan daar geen ‘citymarketing’ tegenop! Het bevorderen van betaalbare huren voor winkelpanden is een van de mogelijkheden; de gemeente kan daarvoor initiatieven nemen.
Het winkelcentrum heeft naast de bekende ketens ook de nodige verswinkels zoals groenteboer, bakker, poelier en slager. Deze verswinkels geven het centrum extra kwaliteit en eigenheid. De verswinkels zijn erg gebaat bij goede bereikbaarheid dichtbij hun winkels. Daarom willen we blauwe zones inrichten rond deze verswinkels zodat hier versstraten ontstaan of versterkt worden (Kastanjeweg en deel Mondriaanplein).

ZZP
De laatste 10-15 jaar is het aantal ZZP-ers enorm toegenomen. Veel van hen hebben bewust deze keuze gemaakt en werken naar tevredenheid. Deze ZZP-ers zorgen voor veel bedrijvigheid en verdienen waar mogelijk onze steun. Bijvoorbeeld door het opnemen van gebruik lokale ZZP-ers in het bestek bij aanbestedingen of het opzetten van een regiomarkt waar opdrachtgevers en lokale ZZP-ers elkaar kunnen ontmoeten.

Maar er is ook een andere kant. Steeds vaker wordt het ZZP-schap misbruikt door werkgevers/opdrachtgevers om personeel te lozen. Mensen verliezen hierdoor hun opgebouwde arbeidsrechten en daarnaast ook hun aanspraak op gemeentelijke voorzieningen zoals inkomensondersteuning en/of mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Daarmee is hun bestaanszekerheid in gevaar. Wij willen de mogelijkheden verruimen voor ondersteuning vanuit de gemeente voor ZZP-ers en andere ondernemers als het inkomen uit hun onderneming (tijdelijk) niet toereikend is. Ook willen wij daar waar de gemeente (indirect) werkgever is schijnconstructies en misbruik van ZZP-schap voorkomen. In de zorgsector dreigt dat bijvoorbeeld met de zogenaamde ‘dienstencheques’ .

Landbouw
De agrarische sector is van oudsher een grote sector en werkgever in Uden. Wij willen landbouwbedrijven de ruimte geven om duurzaam te ondernemen waar dit mogelijk is; bij voorkeur gaat het dan om grondgebonden landbouw op een biologische leest.

Waar landbouw en natuur elkaar echt in de weg zitten kiezen wij voor de natuur, maar we laten het betreffende bedrijf niet in de kou staan. Wij zien dat de agrarische sector innovatief is, verduurzaamt en zelf zoekt naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Wij willen de sector ondersteunen in deze innovatie, hiervoor dienen we soepel om te gaan met bestemmingsplannen waar dit mogelijk is. Waar dit niet mogelijk is dienen we te zorgen voor goede handhaving.

Wij zijn voor landbouwbedrijven op familieschaal, de bedrijven moeten zich niet ontwikkelen tot fabrieken maar gezinsbedrijven blijven waar een gezin een inkomen uit kan halen. 2014 is door de VN uitgeroepen tot het internationale jaar van de gezinsbedrijven, wij ondersteunen dit van harte. Landbouwbedrijven ondervinden veel hinder van bureaucratie, o.a. bij aanvragen van vergunningen of ontheffingen bij de gemeente. Wij vinden onnodige vertraging en bureaucratie niet acceptabel, landbouwbedrijven moeten vanuit de gemeente medewerking krijgen om hun plannen te kunnen ontwikkelen waar dit mogelijk is.

Werkgelegenheid
Werkgelegenheid is vooral een regionale aangelegenheid. Wij willen af van het versnipperde beleid dat ieder dorp zijn eigen industriegebieden wil en dat gemeenten elkaar beconcurreren op het binnenhalen van werkgelegenheid van buiten de regio. Wij willen daarom de ontwikkeling stoppen van het toekomstige bedrijventerrein Hoogveld-Zuid. Hiervoor zijn betere alternatieven in de regio. Wij willen dat het economische beleid van Uden zich richt op technisch innovatieve bedrijven. Hiervoor is voldoende ruimte beschikbaar op de bestaande bedrijventerreinen. Ook is er sprake van leegstand in bedrijfsgebouwen.

Werk vinden
Uitkeringsgerechtigden en andere mensen die werk zoeken verdienen alle mogelijke steun. Die steun kan onder andere bestaan uit sollicitatiebegeleiding, omscholing of bemiddeling. Als het eind van de uitkering in zicht is kunnen mensen ook kiezen voor ondernemerschap om in hun inkomen te voorzien. Tijdens en na de start daarvan verdienen zij eveneens begeleiding en steun. In het hoofdstuk over bestaanszekerheid schrijven we dat de gemeente zélf de re-integratie ter hand moet nemen. Die re-integratie is wat de SP betreft ook toegankelijk voor (door)startende ondernemers.

Dit wil de SP:

  • Extra banen door stimuleren woningbouw, verduurzaming en renovatie.
  • Extra banen door menselijke en effectieve zorgverlening.
  • Promotie van winkelcentrum door meer activiteiten.
  • Blauwe zone parkeren bij verswinkels.
  • Ruimte voor duurzame landbouw waar mogelijk, warme sanering waar noodzakelijk.
  • Aandacht voor gezinsbedrijven landbouw, geen onnodige bureaucratie.
  • Opzetten regiomarkt opdrachtgevers, lokale ondernemers en ZZP-ers.
  • Eerlijk loon voor eerlijk werk. Echte banen niet vervangen door (gedwongen) vrijwilligerswerk.
  • Ondersteunen (door)startende ondernemers. (Door)startende ondernemers kunnen rekenen op professionele ondersteuning en medewerking van de gemeente.
  • Meer ondersteuning bieden aan kleine zelfstandigen en ZZP-ers door onder meer te wijzen op BBZ leningen/kredieten
  • Echte samenwerking in plaats van concurrentie op economisch gebied
  • Beter benutten bestaande bedrijventerreinen en leegstaande panden. Ook dat is duurzaamheid!

>> Bestaanszekerheid

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen & wijken :: zorg :: werk & economie :: bestaanszekerheid :: cultuur, verenigingsleven & welzijn :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2014-2018

U bent hier