h

ruimte natuur en landschap

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

ruimte, natuur en landschap

De afgelopen periode is er bestuurlijk slecht leiding gegeven aan de ruimtelijke ordening. Niet alleen was er sprake van versnippering (minstens drie wethouders deden ‘ruimte’), vooral was er gebrek aan visie en koers. Welke kant moet Uden op? Die van een flink dorp of die van een zogenaamd grote stad? Centrum West was al vanaf het begin te hoog gegrepen en dat is vanwege de crisis pijnlijk duidelijk geworden. In het hoofdstuk over wonen werd al duidelijk dat er te duur gebouwd wordt en te veel appartementen. De invloed van projectontwikkelaars is te groot, waardoor de gemeente niet toekomt aan haar eigen doelen. Er wordt maar doorgegaan met nieuwe bedrijventerreinen, terwijl dat helemaal niet nodig is; er is grote leegstand en op bestaande terreinen is ruimte genoeg.

De SP vindt dat nu de mensen in tegenstelling tot beleggers en projectontwikkelaars, veel te weinig invloed hebben op het ruimtelijk beleid. Vaak voelen ze zich in de kou staan, zeker als het gaat om hun eigen omgeving. De Vrije Teugel is daar een triest voorbeeld van. Commerciële belangen staan daar voorop ten koste van de kwetsbare natuur en de verkeersveiligheid en leefbaarheid van bewoners. Om misverstanden te voorkomen: ook de SP is voor goede zorg en goed onderwijs, maar dat kan ook op andere plekken! Gelukkig is er nu een meerderheid in de raad die vasthoudt aan de grenzen van het bestemmingsplan.

Uden heeft twee keer een prijs gewonnen als groenste gemeente. Daar is ook de SP trots op en we moeten ervoor zorgen dat we er trots op kunnen blijven. Dat betekent meer aandacht voor bescherming en ontwikkeling van de natuur en het stedelijke groen. Dat geldt zeker nu duidelijk is dat de nieuwbouw van het ziekenhuis een aanslag betekent op een mooi gebied in Uden. Helaas gaat de biodiversiteit nog steeds achteruit en het is dus tijd om daar echt werk van te maken. Belangrijk daarbij is bescherming van het buitengebied: dat is er op de eerste plaats voor landbouw, natuur en extensieve recreatie. We moeten illegale bedrijvigheid en verdere ‘verstening’ bestrijden door goede en eerlijke handhaving, waarbij mensen niet het gevoel hebben dat de een alles mag en de ander niets.

De landbouw is nu onderwerp van veel discussie, onder andere door de zogenaamde zoönosen (ziekten die van dier op mens overgaan). De Q-koorts is gevaarlijk en te lang hebben Rijk en Provincie gewacht met maatregelen, terwijl de volksgezondheid in gevaar was; mensen werden ernstig en soms chronisch ziek en er vielen zelfs doden. Uden ligt in het hart van het Q-koortsgebied en hier moet alles uit de kast gehaald worden om dat te bestrijden.

Terecht is er veel verzet tegen een nog verdergaande schaalvergroting in de landbouw met o.a. megastallen. Volksgezondheid, klei-nere gezinsbedrijven, dierenwelzijn en het landschap lopen gevaar. Eerst moet duidelijk zijn wat de effecten zijn op de volksgezondheid; dat onderzoek loopt nu en het duurt een paar jaar voor het klaar is. Tot die tijd zeker geen megastallen! De SP heeft daarvoor al voorstellen gedaan in de raad.

De zogenaamde reconstructie van het buitengebied komt veel te langzaam op gang. Bedrijven zitten ‘op slot’, omdat ze in het verkeerde gebied zitten; de gemeente dient veel meer haast te maken met het verplaatsen naar de landbouwgebieden. Dat is goed voor het bedrijf en voor de omgeving.

We willen graag de biologische en grondgebonden landbouw versterken. De schaalgrootte daarvan, het dierenwelzijn en de kwaliteit leveren belangrijke voordelen op. Vooral in extensiverings- en verwevingsgebieden moet de biologische landbouw kansen krijgen.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • Kiezen voor de ‘Udense maat’, dat wil zeggen: geen groei om de groei; behoud van het weinige mooie oude; zeer bescheiden ontwikkeling Centrum-West, waarbij het accent ligt op de hoek Birgitinessenstraat-St. Jansstraat.
  • Geen aanleg van nieuwe bedrijventerreinen; beter benutten ruimte op bestaande terreinen.
  • Meer invloed voor omwonenden op bestemmingsplanwijzigingen in een eerder stadium dan de formele inspraak.
  • Intensievere bescherming van natuur en landschap, meer natuurontwikkeling
  • Een moratorium op megastallen
  • Stimuleren biologische en grondgebonden landbouw
  • Haast maken met verplaatsen van landbouwbedrijven die op de verkeerde plek zitten
  • Eerlijke en duidelijke handhaving
  • In de ruimtelijke planning staat de sociale woningbouw voorop
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier