h

Accommodatiebeleid: Raadsvergadering Donderdag 17 Februari

15 februari 2011

Accommodatiebeleid: Raadsvergadering Donderdag 17 Februari

Donderdag wordt er in de raadsvergadering besloten hoe het accommodatiebeleid invulling gaat krijgen in Uden. Er ligt een raadsvoorstel om een definitieve keus te maken voor de multifunctionele accommodaties in de verschillende gebieden in Uden. Als SP vinden we de gebiedsindeling veel te grootschalig. Eén gebouw, één MFA moet een veel te groot gebied bedienen. Daardoor zal er niet genoeg ruimte zijn voor de vele verschillende verenigingen en activiteiten in Uden. Noodgedwongen zullen verenigingen moeten samengaan of verenigingen zullen moeten stoppen, iets wat we momenteel al zien gebeuren. Daarom zal de SP amendementen en moties indienen, zodat een meerderheid van de gemeenteraad kan kiezen voor een herbezinning en een weloverwogen sturing kan geven aan het accommodatiebeleid.

Voor Volkel en Odiliapeel vinden we de MFA's wel geschikte accommodaties. Hier kunnen de MFA's voorzien in een behoefte. Wel moeten de activiteiten en verenigingen die nu, eventueel met steun van de gemeente, een gebouw beheren dit in de toekomst ook kunnen. De gemeente moet deze blijven steunen en deze steun niet misbruiken om gebruikers naar een MFA te verplaatsen.

Voor de overige gebieden roepen we de gemeenteraad op om eerst te onderzoeken wat de voor- en nadelen van een MFA, het subsidiekader en de gebiedsindeling en -grootte zijn. Er is teveel onduidelijk en er is teveel onvrede bij de betrokkenen om nu een keus te kunnen maken voor de hele lange termijn. Ook willen we dat het College voor de plannen een globale financiële onderbouwing maakt. Het accommodatiebeleid is namelijk mede voortgekomen uit de wens om efficiënter om te gaan met de gebouwen en zodoende hier op te bezuinigen. Het is echter nog maar de vraag of deze manier van aanpak efficiënter en goedkoper is.

Het beleid is ook teveel gericht op gebouwen. Het zou meer om de mensen, de vrijwilligers moeten gaan. Vrijwilligers die een activiteit organiseren of een helpende hand uitstekken. De SP wil graag een plan van aanpak zien om het aantal vrijwilligers te vergroten. Ook willen we meer duidelijkheid over de totstandkoming van de gebiedsplatforms. In hoeverre zijn deze democratisch en vertegenwoordigen ze hun gebied?

De raadsvergadering is openbaar en begint donderdag 17 februari om 19:30 in het gemeentehuis (toegang aan zij-kant)

U bent hier