h

Beschouwingen SP 2011

31 oktober 2011

Beschouwingen SP 2011



De SP-fractie heeft dit jaar geen traditionele algemene beschouwingen van een kantje of 10 gemaakt. In plaats daarvan hebben we een kort filmpje gemaakt, waarin enkele mensen aan het woord komen die hun verhaal vertellen over de bezuinigingen.

En dan hebben we het óók over de bezuinigingen door de regering, omdat die keihard terecht komen bij mensen die de crisis niet veroorzaakt hebben. De regering stapelt ellende op ellende: afbraak van de WSW, inperking van de bijstand, hogere ziektekosten en minder aftrek, ongehoorde bezuinigingen in de GGZ, in het bijzonder op mensen die toch al niets hebben, afschaffen PGB, uitholling van het speciaal onderwijs. En ja, de regering bezuinigt ook keihard op gemeentes, die het vervolgens weer doorberekenen aan de burgers.

De vraag is hoe Uden dat doet. Komen het terecht bij dezelfde mensen die al gepakt zijn door de regering? Vaak wel. De bijstandsnorm gaat naar beneden, de WMO krijgt een extra eigen bijdrage, indirect worden mensen getroffen door bezuinigingen op instellingen als de bibliotheek of het CKVU. Een deel van de sportverenigingen komt in de knel en de schaarse monumentenzorg in Uden wordt nagenoeg weggevaagd. In de komende jaren gaat de AWBZ-begeleiding én de jeugdzorg naar gemeenten. Wederom met veel minder geld dan er nu voor is; de gevolgen laten zich raden. Tegelijkertijd is de SVU bezig met idiote huurverhogingen bij een deel van haar woningbezit. Zo blijft er geen enkele betaalbare woning over in Uden…

Wel pompt de gemeente veel geld in het geprivatiseerde Markant en steunt daarmee een zeer rijke ondernemer. Ook liggen er nog steeds heilloze plannen om Centrum West ‘nieuwe stijl’ te ontwikkelen. Ook het gemeentepersoneel krijgt bezuinigingen voor de kiezen, maar de raads- en collegeleden handhaven wél de maximumvergoedingen voor zichzelf.

Het mag duidelijk zijn: de SP is tegen deze begroting.

U bent hier