h

Geen kwijtschelding lokale belasting voor spaarders, zelfstandige ondernemers of ZZP-ers

28 juni 2011

Geen kwijtschelding lokale belasting voor spaarders, zelfstandige ondernemers of ZZP-ers

Het College is niet van plan om het Udens kwijtscheldingsbeleid aan te passen zodat minima met een beetje spaargeld, zelfstandige ondernemers of ZZP-ers ook in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit heeft het College kenbaar gemaakt in de antwoorden op de schriftelijke vraag van SP raadslid Wim Somers.

Na een aanpassing van de gemeentewet door de Tweede Kamer hebben gemeenten meer ruimte gekregen om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen toe te passen. Voorheen moesten gemeenten een strikte vermogenstoets hanteren die lager was dan de vermogensnorm in de WWB (wet werk en bijstand). Ook mochten gemeenten geen kwijtschelding verlenen aan ondernemers of ZZP-ers omdat dit gezien werd als concurrentievervalsing.

Beide criteria zijn niet rechtvaardig en hebben rare uitwerkingen in de praktijk. Zo word iemand met een bijstandsuitkering die van deze lage uitkering een beetje geld kan sparen of eventueel een erfenis krijgt gestraft voor verantwoord spaarzaam gedrag. Natuurlijk moet een gemeente geen belastingen kwijtschelden als het hier om enorme bedragen gaat. Een goede norm zou dezelfde norm zijn als die gehanteerd wordt voor het wel of niet toekennen van een bijstandsuitkering. De Tweede Kamer vind dit ook en heeft daarom de wet aangepast, Uden geeft hier echter geen vervolg aan.

Ook is het niet rechtvaardig dat een zelfstandige ondernemer of een ZZP-er niet in aanmerking kan komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Uiteindelijk werken deze ondernemers en ZZP-ers natuurlijk ook voor een inkomen. Als dit inkomen, om welke reden dan ook, lager is dan de norm waarbij kwijtschelding gegeven kan worden zou de gemeente haar belastingen moeten kwijtschelden. Dit heeft namelijk niets te maken met oneerlijke concurrentie of het bevoordelen van een ondernemer. Het College geeft echter aan dat ook voor hen niets zal veranderen in Uden.

Zoals mag blijken is de SP fractie niet tevreden met de gegeven antwoorden van het College. We zullen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor degene die dit betreft en bekijken of het College deze halsstarrige houding kan/mag volhouden.

U bent hier