h

BESTUURSAKKOORD

28 mei 2011

BESTUURSAKKOORD

In de raadsvergadering van 26 mei kreeg de motie van de SP om niet in te stemmen met het bestuursakkoord gesloten tussen de VNG en kabinet geen steun van de overige fracties. De motie riep het College op om op 8 juni tegen dit akkoord te stemmen omdat dit akkoord nadelig zal uitpakken voor veel mensen uit onze samenleving.

In het bestuursakkoord staat beschreven dat veel rijksoverheid taken worden overgedaan aan de gemeenten. De gemeenten krijgen echter niet de budgetten die nu voor al deze regelingen gelden. Het akkoord is dan ook vooral een bezuiniging. Het College en de gemeenteraad van Uden zien in alle verslechtering uit dit akkoord alleen een probleem in het mindere budget voor de WSW. Het standpunt van Uden is dat Uden zal instemmen met het akkoord mits de VNG probeert om risico's op dit budget te beperken. Een te slap standpunt naar de mening van de SP fractie.

Voor de SP is het niet aanvaardbaar dat grote groepen mensen geconfronteerd gaan worden met drastische bezuinigingen op hun voorzieningen en inkomens. Zeker omdat bij bezuinigingen door gemeentebesturen deze altijd als eerste aan bod komen, zie nu bijvoorbeeld de 200.000 euro die Uden jaarlijks wil bezuinigen op de WMO.

Zo wordt het RECHT om begeleid te mogen wonen bij gehandicapten omgezet in de mogelijkheid om AANSPRAAK te kunnen maken op deze voorziening (geboden door gemeente). Dit lijkt misschien niet zo'n groot verschil maar niets is minder waar. Voorheen waren er duidelijke criteria wanneer iemand in aanmerking komt voor begeleid wonen, criteria vastgesteld door mensen die weten waarover ze praten. Dadelijk gaan gemeentebesturen criteria vaststellen en beoordelen of iemand wel begeleiding nodig heeft. Binnen de gemeente Uden zullen we als SP ons in ieder debat hard maken voor goede begeleiding waar dit nodig is. Maar onze debatten beperken zich tot Uden, hoe zal het in de praktijk gaan bij geconcentreerde specialistische begeleiding. Neem bijvoorbeeld het doveninstituut in Sint Michielsgestel, hoe zal deze gemeente omgaan met de vele mensen die daar begeleid wonen omdat ze specifieke zorg nodig hebben? Kunnen mensen uit Uden in de toekomst gebruik blijven maken van zo'n instituut?

Ook zullen door deze bezuinigingen veel mensen die nu recht hebben op een specifieke inkomensvoorziening (WSW - Wajong) het gevaar lopen dat ze in de bijstand komen. Misschien verschillen de bedragen niet zo heel veel, maar wel de voorwaarden. Bij een bijstand uitkering wordt er gekeken naar gezinssamenstelling en gezinsinkomen. Hoe gaat dit straks in de praktijk voor iemand die in een gezinsvervangend huis woont? Wordt er dan gekeken hoeveel inkomen er via de voordeur binnenkomt en moeten bewoners dan voor elkaars inkomen gaan zorgen? En wat als een Wajonger niet meer op zijn werk vooruit kan en geen begrip krijgt van zijn werkgever? Nu kan deze stoppen, krijgt een uitkering vanuit Wajong, en kan verder met zoeken naar een andere geschikte werkplek. Zal de Bijstand ook zo soepel zijn? Hier gelden andere regels als je zelf stopt met werken, dan krijg je immers een korting op je uitkering.

Gelukkig zijn er naast de gemeente Uden ook nog gemeenten die minder enthousiast waren over het akkoord. Bijvoorbeeld: Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Arnhem, Zevenaar, Tiel, Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel en West Maas & Waal hebben dit akkoord verworpen en zullen niet instemmen. Het is dus nog maar de vraag of het akkoord er zal komen en in welke vorm. Hoe dan ook zullen wij altijd blijven opkomen voor degene die afhankelijk zijn van een zorgzame samenleving. We zullen blijven strijden dat deze mensen kunnen blijven deelnemen aan onze maatschappij, dat ze fatsoenlijk behandeld worden en goede begeleiding krijgen om invulling aan hun leven te geven. Want beperkingen kun je overwinnen, zeker als er een hele maatschappij achter je staat en begrip heeft voor je situatie.

REAGEER

U bent hier