h

Column Hansaplast: Alcoholgebruik, alloholvebruik, alleholgebvruik, alclol

5 april 2011

Column Hansaplast: Alcoholgebruik, alloholvebruik, alleholgebvruik, alclol

Hoe meer ik zuip hoe slechter ik ga schrijven, dat bewijst de kop van dit schrijfselke. Beste lezer, als oude kroegtijger weet ik als geen ander waar alcohol toe in staat is. Menig kastelein weet dat ook. Een goede kastelein kent zijn pappenheimers en zal wanneer een klant in een vrolijke bui is hem vlot bier of een borrel schenken in de wetenschap dat die vrolijke bui alleen maar vrolijker zal worden. Wanneer een neerslachtig of erger nog, een persoon met een kwaaie kop binnen komt, zal ook deze stemming verergeren bij de man of vrouw in kwestie. Oppassen geblazen dus met schenken.

Hoe ouder de persoon hoe minder alcohol verdragen kan worden. Maar ook hoe jonger hoe minder. Het bewijs wordt bijna wekelijks geleverd bij ons in de straat en ik ben bang dat het niet alleen bij ons in de straat is. Zet er de klok maar op gelijk, na sluitingstijd komt het jonge spul naar huis gelopen of gefietst en de frisse buitenlucht schijnt een flinke klap tegen die botte hersens te geven want niets of niemand is nog heilig. Alcohol schijnt er voor te zorgen dat een innemer heel slecht tegen licht kan, immers alle lantaarnpalen worden uitgeschopt, of dat nu tot gevaarlijke situaties lijdt of niet, uit zullen ze. Nog een belangrijke gevolg van alcohol is doofheid. Bezopen mensen beginnen altijd luidkeels te zingen of erger nog, te schreeuwen. Ze horen zichzelf niet meer en zijn bang dat anderen hun gelal ook niet meer horen. Oh ja, van een spiegelbeeld moeten ze al helemaal niets hebben. Dát beste lezer, snap ik wel, met zo’n stomme lelijke kop wil niemand geconfronteerd worden. Menig spiegel van geparkeerde auto moeten het ontgelden en radio-ontvangst hebben ze ook een gruwelijke hekel aan, de antenne op de auto moet er ook vanaf als ze toch bezig zijn.

Wat een nare verschijnselen, maar het ergste moet nog komen. De redelijkheid en sportiviteit die ze normaal wel hebben verdampt harder dan de alcohol. Het is dan ook niet raadzaam om bezopen personen aan te spreken op hun gedrag, want dan komt de overmoed opdagen. Die heeft plaatsgenomen in het gedeelte onder de hersenpan waar eerst normaal gedrag zat. Vol is vol zeggen ze daarboven, en in die harde koppen komt niets meer doorheen. Ruzies, scheldpartijen vernielingen en ander asociaal gedrag is dan heel normaal. Onze plaatselijke politie probeert het zooitje ongeregeld in de hand te houden en dat lukt vrij aardig in het centrum. De kroeguitbaters hebben hun handel verkocht, nu moet de boel tegen vandalisme beschermd worden. Een flinke vechtpartij binnen kost immers klauwen vol met geld. Dat twee straten verder wel de hele boel vernield wordt zal de kroegbaas worst wezen, hij staat daar om geld te verdienen en niet om vissen te vangen. De omgekeerde wereld dus. De scheidsrechter bij een bokspartij staat in de ring. Bij alcoholmisbruik staat de politie op de plek waar weinig of niets gebeurd, vlak bij de kroeg. Het is toch jammer dat in sommige kroegen meer geschonken wordt dan goed voor de jeugd is. Hup nog een meter bier, en nog één, en nog één. En na sluitingstijd is het hup met die spiegel, hup met die lantaarnpaal, hup met de rust. Wat de kosten zijn wil niemand weten, ook de kroegbaas niet. Maar wie het echt niet willen weten zijn deze jongeren, die zijn met hun zatte kop nog te stom om van andermans spullen af te blijven, laat staan om te rekenen en iets te begrijpen.

‘Zeur toch niet zo Hansaplast’, die lantaarnpalen uit schoppen deden wij vroeger ook. Ja ja dat kan dan zo wel zijn, maar vroeger sloegen ze je dan ook met een klomp op je kop als je betrapt werd of als er ruzie was. En daarmee was het gedonder afgelopen zonder politie en vernielen van andermans spullen. Heel, heel heel vroeger, sloeg de man de vrouw met een knuppel het hol in. Dat doen we nu ook niet meer dus dat excuus gaat niet meer op, en hiermee kan en mag dit gedrag van kroegbazen en gasten niet langer goedgepraat worden. Er word te veel en te lang doorgetapt bij jongeren. U bent het niet met mij eens? Dat is heel goed mogelijk, iedereen zijn eigen mening, moet toch kunnen, dat zult u dus wel met mij eens zijn. Ik bedenk me ineens dat ik moet stoppen met schrijven, ik moet nog naar de boerenbond, een paar klompen gaan kopen. Dan worden de jongeren en ik het wel eens denk ik. Immers met 30 glazen bier achter de kiezen en een kapotte klomp naast je bezopen klote zal de redelijkheid en sportiviteit wel weer terug komen in die botte koppen en hier zal weinig tegenin te brengen zijn. Hullie lomp en stom, dan mag ik dat ook. En dat is mijn mening! Gelukkig hebben wij in onze raad Marianne van Bergen die op iets meer diplomatieke manier dit probleem aan de kaak stelde in de raad. Ik hoop dat het werkt. Anders zit er maar een ding op, op klompen naar de raadsvergadering!

Proost.

U bent hier