h

SP-fractie boos weg vanwege minachting en machtspolitiek

29 maart 2011

SP-fractie boos weg vanwege minachting en machtspolitiek

De SP-fractie is tijdens het debat over de komst van een megastal in Odiliapeel boos opgestapt, omdat de coalitiepartijen grote minachting vertoonden voor de fracties die kritisch waren over de enorme uitbreiding van een varkensbedrijf. Ook vindt de SP dat de coalitie zeer onzorgvuldig omgaat met de landbouw, de volksgezondheid en de ruimtelijke ordening en een inhoudelijk debat uit de weg gaat. In een extra vergadering wilde de coalitiepartijen een zeer omstreden besluit er in een kwartiertje doorheen jassen. De bezwaren van de SP, Jong Uden en D66 werden als oud vuil aan de kant gezet en daarmee leed ook de democratie een nederlaag.

De provincie wil een eind maken aan de ongebreidelde schaalvergroting in de intensieve veehouderij en heeft daar nieuwe regels voor gemaakt in maart 2010. Bedrijven die vóór die datum al concrete verplaatsings- of uitbreidingsplannen hadden kunnen een ontheffing krijgen van die nieuwe regels, als ze kunnen bewijzen dat de gemeente ook al medewerking had beloofd. Zo'n ontheffing kan er alleen maar komen als de gemeenteraad die aanvraagt voor 1 april 2011. De aanvraag moet bewijzen bevatten dat de gemeente medewerking had toegezegd.

B&W wisten al in januari dat de raad zo'n besluit moest nemen, maar wachtten tot eind maart met een raadsvoorstel. Uitgerekend op de avond dat de gemeenteraad tientallen mensen zou ontvangen om over de WMO te praten werd een extra vergadering belegd die in een dik kwartier afgewerkt moest worden. Blijkbaar dachten B&W dat het een hamerstuk zou worden. Jong Uden, D66 en de SP hebben grote bezwaren tegen deze ongewenste uitbreiding en schaalvergroting. Bovendien heeft de gemeenteraad nog nooit beleid bepaald over megastallen en de toekomst van de landbouw in Uden. Ook tegen deze concrete uitbreidingsplannen hadden en hebben de oppositiepartijen ernstige bezwaren, bijvoorbeeld op het gebied van de volksgezondheid. Waarom niet, net als bijvoorbeeld Bernheze, eerst een de lopende onderzoeken naar de schadelijke effecten afwachten alvorens te beslissen? Het voorstel rammelde verder nog van de onvolledigheden, er ontbraken wezenlijke documenten.

SP-raadslid Zeegers: "In maart 201 besloot de provincie na een geslaagde campagne van 'Megastallen Nee' gelukkig tot een echte verandering in de landbouw. Niet meer en groter, maar beter, kleiner en gezonder. Hoeveel gevallen van Q-koort, varkenspest, mond- en klauwzeer moeten we nog hebben om in te zien dat het echt anders moet? In vele Brabantse gemeenteraden leidden de plannen voor megastallen tot heftige debatten en in veel gevallen besloten die raden om pas op de plaats te maken en bijvoorbeeld de volksgezondheid voorop te stellen. Hier denken B&W en de coalitie blijkbaar dat die discussie voorbijgaat aan Uden; ze denken dat ze zonder beleid en zonder discussie of tegenspraak even zo'n uitbreiding er door kunnen drukken."

Toen halverwege het debat duidelijk werd dat het niet zou lukken om op de afgesproken eindtijd klaar te zijn, stelden Jong Uden en de SP voor om de vergadering te schorsen en de avond daarna zonder tijdsdruk verder te praten. Met name de VVD wilde dat niet, het moest en zou doorgaan, terwijl de publiekshal al volstroomde met mensen die met de raadsleden in gesprek wilden. Een van de VVD-ers zei op dat moment dat de SP en Jong Uden maar snel hun bezwaren moesten uiten en dat de meerderheid daarna meteen zou besluiten dat het toch door zou gaan. Met andere woorden; jullie kletsen maar wat, we trekken ons er toch niks van aan... Daarmee was voor de SP de maat meer dan vol en stapte de fractie op. Ook Jong Uden sprak er schande van. Uiteindelijk stemde een meerderheid zonder in te gaan op de vele bezwaren voor de ontheffingsaanvraag. "Pure machtspolitiek", oordeelt Spencer Zeegers, "en pure minachting van de oppositie".

Opvallend detail: direct na de vergadering vond een gesprek plaats tussen tientallen burgers en de raadsleden over de toekomst van de WMO (zie ook elders op deze site). Doel van dat gesprek was dat de raadsleden zouden luisteren naar ideeën van de mensen om daarmee betere besluiten te kunnen nemen. Alle raadsfracties waren voltallig aanwezig...behalve de VVD/Leefbaar Uden: 5 van de 8 deden niet mee en vertrokken. De minachting, nu van de bevolking, ging dus nog even door...

U bent hier