h

Begrotingsbehandeling: Resultaat

17 november 2010

Begrotingsbehandeling: Resultaat

Afgelopen donderdag 11 november heeft de gemeenteraad van Uden de begroting 2011-2014 besproken en uiteindelijk vastgesteld. Door bezuinigingen van € 1,5 miljoen zal de begroting voor 2011 sluitend zijn. Zonder veranderingen in uitgaven en inkomsten zal de gemeente Uden in 2014 een tekort op de begroting hebben van € 2,2 miljoen. In 2015 zal dit tekort opgelopen zijn tot € 3,1 miljoen. De gemeente Uden zal dus de komende jaren moeten bezuinigen. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de SP fractie diverse moties en amendementen ingediend. Hiervan is 1 amendement in gewijzigde vorm aangenomen.

Bezuinigingen
Om een sluitende begroting te krijgen tot en met 2015 gaat de gemeente Uden een proces opstellen en uitvoeren om bezuinigingsvoorstellen aan de raad te presenteren voor een bedrag van € 4 miljoen. In dit proces zal het ambtelijke apparaat samen met enige inbreng van burgers en instellingen zoeken naar bezuinigingen. De raad maakt daarna een keuze uit deze voorstellen. Als SP willen wij als gemeenteraad eerder in dit proces betrokken worden. Een motie hiervoor werd niet gesteund door een meerderheid. Wij vinden dit een gemiste kans van de gemeenteraad om zijn taak als volksvertegenwoordiging en hoogste bestuursorgaan nadrukkelijker op te eisen. Wel zien wij hierin dat partijen en raadsleden bewegen en zeker sympathie hadden voor ons voorstel, we kunnen hier hoop uit putten voor de toekomst.

Schuldhulpverlening
Omdat de doorlooptijd van intake tot afhandeling in Uden ongeveer 9 maanden duurt en dit landelijk 81 dagen betreft moet er hier iets gebeuren. De verantwoordelijke wethouder Sultan Günal is hier na vragen van de SP voortvarend te werk gegaan. Haar aanpak heeft het volste vertrouwen van de SP fractie. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is dat er extra arbeidskracht beschikbaar komt voor de afhandeling. Deze extra inzet is in de begroting alleen opgenomen voor 2011. Samen met de fractie van Jong Uden hebben wij als SP een motie ingediend om ervoor te zorgen dat deze extra inzet ook beschikbaar zou zijn in de jaren na 2011. Deze motie is niet aangenomen door een meerderheid van de raad. Wel heeft de wethouder toegezegd dat ze zal proberen om deze extra inzet te behouden als gebleken is dat deze tot resultaat heeft geleid. We zullen haar hierin ten volle steunen.

WSW
Omdat het kabinet heeft aangekondigd fors te gaan bezuinigen op de WSW (wet sociale werkvoorziening) wilde de SP dat de gemeenteraad van Uden een krachtig signaal zou afgeven aan dit kabinet dat wij het hier helemaal mee oneens zijn. Een motie om een brief naar Tweede Kamer en Eerste Kamer te sturen met dit signaal heeft geen meerderheid in de raad gekregen. Wij betreuren deze opstelling van de meerderheid. Positief vonden wij het eerlijke antwoord van de CDA fractie dat ze dit niet konden doen omdat ze als CDA zelf onderdeel zijn van het landelijke beleid. Ook al zijn we het hier niet mee eens, juist lokale afdelingen moeten hun landelijke fractie voeden en duidelijk aangeven wat landelijk beleid betekend voor de lokale situatie. Over dit onderwerp is er overigens een manifestatie in de Brabanthallen op zaterdag 27 november. Manifestatie begint om 11:00 en duurt tot 14:00. Iedereen is welkom om mee te protesteren tegen deze onzalige bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Voor meer informatie kijk: armoede werkt niet

Frisse Scholen
Een motie van SP, Jong Uden en Gewoon Uden, om bij het bouwen van nieuwbouw scholen te kiezen voor het hoogst mogelijk ambitieniveau betreffende binnenklimaat en energiehuishouding, heeft geen meerderheid in de raad gekregen. Omdat het niet duidelijk werd wat de kosten zijn bij hanteren van dit hoogst mogelijk ambitieniveau hadden de 3 fracties de motie aangepast zodat er geen financieel risico zou ontstaan bij het hanteren van deze hoge ambitie. De motie betrof een oproep aan de wethouder om bij nieuwbouw de kosten van het hoogste niveau te presenteren aan de raad zodat deze een keus kan maken of dit wenselijk en betaalbaar is. Het college bleef volhouden dat het momenteel gehanteerde streven van niveau B al erg goed is en momenteel het hoogst haalbare is. Dit kon het college niet staven met cijfers. Ook kan het college niet garanderen dat bij nieuwbouw niveau B gehaald wordt. Wij vinden deze houding van het college en een meerderheid van de raad onbegrijpelijk. Wel spreken over "excellente dienstverlening" en "koploper in duurzaamheid worden", maar niet als het onze jongste burgers en het milieu betreft.

Vergoeding Raadsleden
Om als raadsleden een goed voorbeeld te geven, zeker in een periode dat de burgers de bezuinigingen in hun portemonnee zullen voelen, heeft de SP een amendement ingediend op de begroting om de raadsvergoeding met 20% te verminderen. Dit voorstel is door alle overige fracties verworpen. De redenen van de overige fracties waren dat er voor kwaliteit betaald mag worden, en dat deze vergoeding gebruikt wordt om dagen vrij te nemen zodat er tijd aan raadswerk besteed kan worden. Een raadslid in Uden krijgt als raadsvergoeding en onkosten ongeveer 1400 euro bruto per maand. Na ons voorstel zou dit nog ruim 1100 euro zijn. 1100 euro moet meer dan genoeg zijn om eventuele onkosten te vergoeden (internet?, krant?, pen?) en 1 dag per week vrij te nemen voor raadswerk. Helaas zien de overige fracties dit anders. Wij wachten dan ook met smart op de door het huidige kabinet aangekondigde bezuinigingen op volksvertegenwoordigers. Toch één van de voorstellen die we wel van harte ondersteunen. Overigens dragen alle SP raadsleden in Uden 75% van hun raadsvergoeding af aan de landelijke SP partij (zoals ook alle andere SP volksvertegenwoordigers een deel van hun vergoeding afdragen). Dit geld wordt o.a. gebruikt voor ondersteuning acties, onderzoek en het scholingsteam.

Visie 2020
Het college heeft in de begroting een budget van € 50.000 euro opgenomen voor externe expertise bij het formuleren van een toekomstvisie voor Uden. Wij vinden dat het huidige ambtelijke apparaat dit best zelf kan doen en dat we hiervoor geen externe partijen moeten inhuren. Helaas kon een meerderheid van de raad zich vinden in de uitleg van het college. We kregen bij dit voorstel alleen steun van Gewoon Uden.

budget waarover raad nog uitspraak moet doen
Als de gemeenteraad instemt met de begroting geeft het uw geld aan het college zodat het college dit kan gaan uitgeven. Dit geld wordt besteed aan wettelijke taken maar ook aan nieuw beleid of nieuwe projecten. De gemeenteraad kan over sommige budgetten beslissen dat het hierover eerst zelf nog een besluit wil nemen. De SP diende een amendement in om de onderwerpen Tarieven en Subsidies Buitensport Accommodaties, Ontmoetingsplein Bitswijk, MFA Volkel en Gebruik Evenementenhal in de raad te behandelen. De overige raadsleden stemden alleen met het laatste in.

U bent hier