h

Succes voor winkeliers en SP-fractie: zondagsopening gaat niet door

11 oktober 2010

Succes voor winkeliers en SP-fractie: zondagsopening gaat niet door

Onder luid applaus van tientallen winkeliers besloot de gemeenteraad donderdag 7 oktober met een krappe meerderheid dat de winkels niet elke zondag open 'moeten'. Jong Uden had daar voor de zoveelste keer een voorstel voor ingediend, maar dat voorstel is nu dus van de baan.

Ruim een jaar geleden kwam de eerste poging van Jong Uden en het toenmalige college om een 'onderzoek' te doen naar de mogelijkheden. Op dat moment was er alleen verzet van de SP-fractie en van de meeste winkeliers. Het CDA had wel twijfels, maar sprak zich op dat moment nog niet duidelijk uit tegen. Een paar maanden later was dat wel het geval toen SP, CDA, Gewoon Uden en een deel van Leefbaar Uden zich tegen het onderzoek keerde.

Kort na de verkiezingen kwam Jong Uden met een voorstel om de (meubel)winkels op de Industrielaan voortaan elke zondag open te laten zijn. Dat plan was ze ingefluisterd door Living 4 All, terwijl alle andere meubelzaken fel tegen de zondagsopening waren. Onder druk van de VVD veranderde Jong Uden het voorstel: het zou niet alleen over de Industrielaan gaan, maar over alle winkels in Uden. Heel snel werd duidelijk dat nagenoeg alle winkeliers tegen dit plan waren. Ze hebben al moeite genoeg om 7 zondagen per jaar gezamenlijk open te gaan, laat staan 52.

Volgens de wet zijn 12 open zondagen altijd toegestaan, voor 52 moet een gemeente aantoonbaar toeristisch zijn. Jong Uden stelde dus ook voor om Uden te bombarderen tot toeristische gemeente. De SP vond dat onzinnig en er met de haren bijgesleept. Uden is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Scheveningen. Los daarvan vindt de SP het een slechte zaak als de winkeliers en het winkelpersoneel elke zondag moet werken. Voor sommigen betekent dat zeven dagen per week werken en dan blijft er nauwelijks een sociaal leven over. Bovendien: de grootwinkelbedrijven kunnen dit met een groot personeelsbestand nog wel aan, maar het gaat echt te koste van de kleintjes die hun medewerkers op zondag extra salaris moeten betalen. De Udense winkeliers hadden overduidelijk aan de gemeenteraad laten weten dat ze fel tegen de verruiming waren. Net als de SP waren ze van mening dat Jong Uden zich voor het karretje van één bedrijf liet spannen.

Op 7 oktober kwam het voorstel van Jong Uden na veel gebakkelei in de commissies dus in de raad. Behalve de SP en het CDA was inmiddels ook de PvdA tegen de zondagsopening. Samen hebben deze drie fracties 13 van de 27 zetels, net één te weinig dus voor een meerderheid. De eenmansfractie van Gewoon Uden was tot dat moment vóór geweest, maar heeft in zijn achterban veel winkeliers die fel tegen zijn. En dat leidde er toe dat ook Gewoon Uden uiteindelijk tegen stemde: 14-13 was de uitslag. Tot grote opluchting van de aanwezige winkeliers. En tot tevredenheid van de SP-fractie die haar consequente opstelling beloond zag.

U bent hier