h

Centrum-West

8 oktober 2010

Centrum-West

Nadat in juni de plannen voor Centrum-West waren stopgezet is er een taakgroep van de gemeente aan de slag gegaan om te bekijken wat er nu met het gebied moet gebeuren. De gemeente is namelijk door het plan eigenaar geworden van de gebouwen en grond in het gebied. Als de gemeente nu verder niets zou doen heeft Centrum-West de Udense burger minimaal 11 miljoen euro gekost. Het is nu de vraag wat er met het gebied moet gebeuren en wat dit gaat opbrengen voor Uden.

Centrum West

27 september heeft de taakgroep de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang. Er werden verschillende globale varianten getoond met de hierbij behorende kosten en opbrengsten. Duidelijk werd al snel dat het project Centrum-West voor de gemeente een behoorlijk verlies zal betekenen, in het gunstigste geval een verlies van 6 miljoen euro. Dit is voor Uden veel geld. Geld dat we veel beter hadden kunnen besteden, zeker gezien de huidige bezuinigingen. Na de bijeenkomst werd er ironisch over het “gat van Bakermans” gesproken, maar als SP vinden we dat de gehele gemeenteraad wel eens mag kijken of er niet ergens een gat in haar handen verstopt zit. Vanaf het begin hebben we gewezen op de te grote schaal voor Uden en het grote financiële risico van dit project.

In de bijeenkomst heeft de SP erop aangedrongen dat de huidige situatie niet mag betekenen dat het aangekochte deel in de Kerkstraat gaat verpauperen. De wethouder zegde toe dat er actief naar tijdelijke invulling wordt gezocht zodat het gebied leefbaar blijft.

Als SP fractie vinden we het belangrijk dat er zorgvuldig nieuwe plannen gemaakt worden met een weloverwogen afweging tussen kwaliteit en kosten. We vinden het belangrijk dat de inwoners en winkeliers van Uden zoveel mogelijk inspraak krijgen. We vinden het belangrijk dat het plan past binnen de Udense-maat en dat er zoveel mogelijk historische waarden behouden blijven.

De taakgroep gaat nu verder met het uitwerken van de varianten en met het organiseren van inspraakavonden. Over het plan zal dus nog vaak en veel gesproken gaan worden. Hopelijk deze keer met de uitkomst; een voor iedereen goed en haalbaar plan.

John-Pierre van Deursen, SP fractie

U bent hier