h

SP-er Verbruggen stelt vragen over veiligheid Trap-In

1 juli 2010

SP-er Verbruggen stelt vragen over veiligheid Trap-In

SP-raadslid Jan Verbruggen heeft onlangs vagen gesteld over de veiligheid van de Trap-In. Dit naar aanleiding van zijn eigen ervaringen als “verkeersbegeleider” en ook op aandringen van het bestuur van de Trap-In.

Het is al weer een maand geleden dat de Udense Trap-In is verreden. Gelukkig waren er weer veel deelnemers, zo'n 4000, en een mooie opbrengst voor het goede doel.
Alles was goed geregeld, veel rustpunten, een mooie en veilige route, al moeten er natuurlijk altijd wegen overgestoken worden.
Helaas mocht de organisatie dit jaar geen gebruik maken van verkeersregelaars, door een besluit van de burgemeester in samenspraak met de politie.
Dit zeer tegen de zin van de Trap-In organisatie, die ook de oversteekplaatsen zo goed mogelijk wil beveiligen. De organisatie van de Trap-In verwondert zich er overigens over dat andere evenementen, zoals Volkel in de Wolken, wel gebruik mogen maken van verkeersregelaars.
Uit een ingezonden brief van een van de deelnemers van de Trap-In, blijkt waarvoor men vreest.
De schrijfster van de brief zag voor haar ogen een kind van een jaar of tien bijna onder een auto komen, bij het oversteken van de Torenweg. Op dat soort plaatsen hebben in het verleden altijd klaarovers en later verkeersregelaars het verkeer kunnen waarschuwen.
Dit jaar en ook vorig jaar mocht men gebruik maken van “verkeersbegeleiders”. Deze zijn voorzien van een oranje hesje,net als de verkeersregelaars, maar hebben geen bevoegdheden. Ze worden ook niet door de politie ondersteund.
De deelnemers aan de Trap -In, en ook de overige weggebruikers, weten echter absoluut niet wat ze van zo'n verkeersbegeleider kunnen verwachten. Moeten ze stoppen of alleen vaart minderen. Of hoeven ze er geen acht op te slaan? Naar aanleiding van dit alles vraagt de SP zich af of het verantwoord is om zonder hulp al die duizenden mensen op een veilige manier door het Udense binnen- en buitengebied te loodsen.
En hoe is dat wettelijk geregeld? In hoeverre kan de organisatie aansprakelijk worden gesteld als er een ongeluk gebeurt?
Volgens de SP is het een goed gebruik om als overheid evenementen te faciliteren door het verstrekken van vergunningen, toe te zien op de naleving van de bepalingen in die vergunning en te zorgen voor een optimale veiligheid.
Om van 4000 mensen, waaronder veel ouderen en kleine kinderen, te verwachten dat die ieder voor zich kijken of het veilig is om over te steken, vindt de SP niet verantwoord.
Men mag van de overheid, in dit geval de gemeente, toch verwachten dat die zich maximaal inspant voor de veiligheid van haar burgers.
Om hierover duidelijkheid te krijgen hoopt Jan aan de hand van de antwoorden de gemeente te bewegen zich actiever op te stellen ten aanzien van de veiligheid van haar burgers.

U bent hier