h

Centrum West gaat niet door!

1 juli 2010

Centrum West gaat niet door!

Centrum West gaat niet door! Dat heeft het college van B&W vandaag (1 juli) bekend gemaakt. De SP-fractie is niet verbaasd, maar wel verbolgen over het blinde vertrouwen dat een meerderheid in de raad altijd gehad heeft in het project. De komende tijd gaat de raad nadenken over hoe het nu verder moet. Want Uden heeft er wel vele miljoenen in gestopt...

Spencer Zeegers, fractievoorzitter: "Dit was te verwachten. Het vervelende is dat we het altijd gezegd hebben en nu dus gelijk krijgen. Maar het is geen leuke manier om gelijk te krijgen, want er zijn miljoenen gemeenschapsgeld gestopt in de veel te grootschalige en overmoedige plannen."

Op 6 juli vergadert de commissie over het voorstel van B&W om de overeenkomst met de projectontwikkelaar te ontbinden. Twee dagen later neemt de gemeenteraad een besluit daarover. Voor de SP zijn er een paar belangrijke vragen: hoe beperken we de schade? Wat verder te doen met de aangekochte grond en gebouwen? En tot slot: wordt het niet eens tijd om een goed onderzoek te doen naar wat er allemaal misgegaan is?

Spencer Zeegers: "Het is helaas niet de eerste keer dat er veel mis gaat in de samenwerking tussen gemeente en projectontwikkelaars of beleggers. Dat heeft alles te maken met de verschillende belangen: de een wil winst maken, de ander moet het geld van de gemeenschap goed besteden. Bij het Brabantplein, in de wijk Groenewoud en bij de realisatie van het zwembad heeft het verleden laten zien dat de gemeenschap altijd opdraait voor de lasten. In Groenwoud was dat het riool, bij het Brabantplein de parkeergarage en de bestrating, bij het zwembad de tarieven. En nu dus de miljoenen voor aankoop van grond, winkels en huizen. Het is nu dus echt hoog tijd om de zogenaamde publiek-private samenwerking kritisch te onderzoeken en er lessen uit te trekken."

Hoe het nu verder moet in het centrum valt nu nog niet te zetten. Daarover komen de besluiten later.

U bent hier