h

SP Actueel: Coalitie beklonken - SP kritisch over plannen nieuw college

10 mei 2010

SP Actueel: Coalitie beklonken - SP kritisch over plannen nieuw college

VVD/Leefbaar Uden, CDA en PvdA hebben een coalitie gesmeed. Al snel werd duidelijk dat zij geen behoefte hadden om met de SP samen te werken. De SP wil in hun ogen te veel veranderen en dat is natuurlijk ook zo. We hadden en hebben kritiek op het oude beleid: het accommodatiebeleid, de bouw van een peperdure evenementenhal en de wijkaanpak zijn daar voorbeelden van. Dat de SP zo snel afgeserveerd werd, noemde de SP eerder al de weg van de minste weerstand.

SP-fractievoorzitter Spencer Zeegers betoogde in de raadsvergadering van 15 april dat de plannen wel erg vaag en algemeen waren. Zo krijgen grote problemen ‘veel aandacht’ of ‘extra aandacht’, maar nergens wordt over geld of concrete actie gesproken. Dat willen de coalitiepartijen de komende tijd nog ‘uitwerken’. Ondanks de vaagheid, staan er in het programma zaken aangekondigd die niet veel goeds beloven. Voorbeelden daarvan zijn het bouwen van veel te dure woingen als oplossing voor de woningnood, het slopen van goedkope huurhuizen, doorgaan met de schaalvergroting in de wijkaanpak en nog steeds vasthouden aan de veel te duren evenementenhal. Verder wil het nieuwe college de openinsgtijden van de horeca nog verder verruimen, terwijl de horeca dit zelf niet wil! Ook de SP is hiertgene, er zijn al meer dan genoeg problemen met alcohol en jeugd.

De coalitiepartijen kondigen aan dat ook Uden niet ontkomt aan forse bezuinigingen door de crisis. Ze zeggen daarbij dat ze twee dingen willen ontzien: de sociale voorzieningen en

De belastingtarieven. Dat klinkt goed, maar we zijn wel heel benieuwd wat er gebeurt als die miljoenen korting er daadwerkelijk komen. De SP vindt ook dat de partijen uiteindelijk niet kiezen. Als puntje bij paaltje komt wil de SP liever de OZB met een tientje per jaar verhogen dan op thuiszorg (WMO) of armoedebestrijding bezuinigen. Die zorg is nu al zo schraal!

Ook miste de SP een aantal belangrijke dingen: er staat niets in het programma over de Vrije Teugel of over het ‘repareren’ van de miskleun bij de rotonde Ben van Dijk. Daar is een levensgevaarlijke situatie ontstaan voor fietsers; de eerste ongevallen hebben al plaatsgevonden.

Er staan ook zaken in het programma waar de SP het mee eens is, zoals gratis museumtoegang voor de jeugd en extra aandacht voor mantelzorgers. Alleen missen we hier hoe ze dat willen betalen.

Tot slot werden op 15 april de nieuwe wethouders gekozen: twee voor VVD-Leefbaar (Peerenboom en Delhez), twee voor het CDA (Timmers en van den Brand) en een voor de PvdA (Günal). Met zijn vijven bezetten ze vier banen.

U bent hier