h

SP niet uitgenodigd voor verdere onderhandelingen - VVD-Leefbaar Uden kiest weg van de minste weerstand (Update).

4 april 2010

SP niet uitgenodigd voor verdere onderhandelingen - VVD-Leefbaar Uden kiest weg van de minste weerstand (Update).

Precies één gesprek van 45 minuten duurden de collegeonderhandelingen voor de SP. Daarna liet VVD-Leefbaar Uden weten dat zij de oude coalitie met CDA, PvdA en Jong Uden wil voortzetten. De SP zou te veel willen veranderen…

De SP had in dat ene gesprek een ander college voorgesteld: VVD-Leefbaar, SP en PvdA, een meerderheid van 15 van de 27 zetels. Spencer Zeegers: “We weten wat er allemaal op ons af komt de komende jaren. Dat zou het voor Uden heel goed zijn als er een sterk sociaaldemocratisch tegenwicht is voor het liberale beleid van VVD-Leefbaar. Een goede WMO met een menselijke thuiszorg, sociale woningbouw, armoedebestrijding, meer invloed voor wijken en buurten en een betaalbaar en decentraal accommodatiebeleid zijn nu meer dan ooit nodig.”

VVD-Leefbaar kiest voor de weg van de minste weerstand: gewoon doorgaan op de oude voet. “Een gemiste kans”, oordeelt Zeegers, “de afgelopen jaren was er geld genoeg, de komende jaren wordt het steeds moeilijker. Met de oude coalitie weten we waar de rekening van de crisis komt te loggen: bij de gewone mensen.”

Inmiddels is duidelijk dat Jong Uden, net als Gewoon Uden, ook buiten de boot is gevallen. VVD/Leefbaar, CDA en PvdA gaan de komende vier jaar de coalitie vormen. Op dit moment is nog niet bekend wie de wethouders worden. In ieder geval lijken Peerenboom, Delhez en Günal terug te komen en zijn mogelijk Timmers en van de Brand (beide CDA) de nieuwe gezichten.

Het wegvallen van Jong Uden uit de coalitie is opmerkelijk na acht jaar ‘trouwe’ dienst. De SP vindt het niet erg dat daar een eind aan komt. Jong Uden heeft zich de laatste acht jaar steeds vaker als braafste jongetje (lees kritiekloos) uit de klas opgesteld. In veel gevallen bleek uitgerekend Jong Uden zich heel weinig aan te trekken van de mening en kritiek van betrokken mensen. De rotonde bij Ben van Dijk, het ziekenhuis, de wijkaanpak, accommodatiebeleid en de Vrije Teugel zijn daar duidelijk voorbeelden van. Veel van die betrokken mensen noemden de opstelling van Jong Uden arrogant. Intussen is de fractie van Jong Uden bijna geheel vernieuwd, ook omdat oud-fractievoorzitter Ron Smits per se alleen maar wethouder wilde worden. Nu dat niet gelukt is, is de oude garde van JU (allemaal bijna 40 jaar) weg. We zullen afwachten hoe de nieuwelingen zich opstellen in de oppositie…

U bent hier