h

Een actieve SP’er stelt zich aan u voor: John-Pierre van Deursen

8 april 2010

Een actieve SP’er stelt zich aan u voor: John-Pierre van Deursen

Algemeen

Mijn naam is John-Pierre van Deursen en vanaf 4 maart raadslid voor de SP Uden. Ruim vier jaar geleden ben ik samen met Linda Verbruggen vanuit Eindhoven in Uden komen wonen. We wilden aan een gezin beginnen en werkten beide voor EMI/Mediamotion. Uden was dus een logische keus. Momenteel wonen we met onze twee kinderen, Job (3) en Anna (1,5), op de Wijsthoek en dit bevalt ons prima, leuke buren, groen, speeltuinen en basisscholen op loopafstand. Na de bedrijfssluiting van EMI/Mediamotion ben ik enkele maanden werkloos geweest. Momenteel werk ik voor de Breel in Nistelrode, een agrarisch bedrijf in de pluimveesector.

1. Hoe ben je in aanraking gekomen met de (Udense) SP? Ben je al lang SP-lid?

Bij mijn aanmelding als lid van de SP had ik gemeld dat ik me graag wilde inzetten voor de lokale afdeling. Korte tijd later kreeg ik bezoek van Spencer Zeegers en zo ben ik betrokken geraakt bij de SP Uden. Ik ben nog maar kort lid van de SP, minder dan een jaar. Voordat ik lid werd van de SP probeerde ik mijn sociale betrokkenheid te uiten door werkzaam te zijn binnen de OR van EMI/Mediamotion. Nadat ik als OR-voorzitter de bedrijfssluiting had meegemaakt en in de bekende molen terecht kwam, merkte ik dat er veel zaken slecht geregeld zijn in Nederland, of tenminste slecht geregeld voor de mensen waarvoor het eigenlijk is opgezet. Ik wilde hierover niet alleen klagen maar ook actief proberen hier iets aan te veranderen.

2. Wat spreekt je zo aan in de SP?

De visie die de SP heeft op de wereld spreekt me enorm aan. Op de website staat als doel: "Een maatschappij waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit centraal staan." Maar meer nog dan deze visie, spreekt me de manier van werken aan die de SP heeft. De SP luistert actief naar mensen door ze op te zoeken. De SP maakt goede analyses van de problemen die onze maatschappij heeft en komt met werkbare alternatieven en oplossingen.

3. Hoe is het om raadslid te worden? Wat spreekt je er in aan?

Ik vind het een hele eer om raadslid te zijn voor de SP. Als volksvertegenwoordiger opkomen voor de belangen van mensen is een mooie taak. Het raadslidmaatschap spreekt me vooral aan omdat veel zaken, die van wezenlijke invloed zijn voor mensen, geregeld worden door de gemeente. Ook krijgt de gemeente steeds meer verantwoordelijkheid in zaken die voorheen door het rijk werden uitgevoerd.

4. Wat verwacht je van je raadslidmaatschap? Heb je een bepaald interessegebied? B.v. wonen en werken of gezondheidszorg etc.

Als nieuw raadslid binnen de SP fractie verwacht ik een zeer leerzame periode in te gaan. Maar naast leren verwacht ik ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan een socialer Uden. Mijn interesses zijn breed en ik laat daarom alles op me af komen. Ik ben van mening dat voor veel problemen kleinschaligheid de oplossing is. Momenteel gaat mijn interesse daarom vooral uit naar het accommodatiebeleid. De schaalvergroting die de gemeente wil inzetten, het opheffen van de natuurlijke wijkverbanden en het sluiten van kleine accommodaties lijkt mij zeer averechts te werken.

Schaalvergroting zal uiteindelijk leiden tot minder betrokken vrijwilligers en minder mogelijkheden voor de inwoners van Uden. En de beoogde bezuiniging op de kosten voor accommodaties vind ik ook zeer twijfelachtig. Op papier lijkt er misschien een voordeel te halen, maar in de praktijk zal blijken dat schaalvergroting juist gaat leiden tot meer beheerkosten.

5. Welke raadscommissie ga je doen? Doe je dat alleen of samen met een ander raadslid? Wat verwacht je van de samenwerking met je collega raadslid in de commissie en met allen in de fractie?

Ik zal samen met Spencer Zeegers in de commissie publiekszaken (PZ) zitting nemen. Van Spencer verwacht ik veel te leren en ik ben ook blij dat ik juist met Spencer in een commissie zit. Iemand met meer ervaring is er volgens mij niet te vinden. Hopelijk kunnen we elkaar goed aanvullen in de commissie en gaan we samen mooie dingen bereiken voor de inwoners van Uden. Met Marianne, Wim en Jan hoop ik evenzo vruchtbaar te kunnen werken als met Spencer. Met ons vijven vormen we een team met een goede mix aan kennis en interesses.

6. Hoe ga je om met teleurstellingen? (Vanuit de optiek: De aard van de consensuspolitiek brengt met zich mee dat je maar een beperkt deel van je wensenlijstje kunt realiseren.)

Hoe ik om zal gaan met teleurstellingen binnen de Udense politiek weet ik nog niet. Ik heb ze namelijk persoonlijk nog niet meegemaakt. Als voormalig OR-voorzitter heb ik natuurlijk wel de nodige teleurstellingen moeten verwerken. De wetenschap dat als je niets gedaan zou hebben, als je jezelf niet voor de volle 100% had ingezet, er nog veel slechtere beslissingen genomen waren, zijn altijd de reden om gewoon met evenveel frisse moed door te gaan. En met deze instelling wil ik ook gaan werken in de gemeenteraad voor de inwoners van Uden.

U bent hier