h

Van 6 naar 5 - Gemengde gevoelens bij uitslag raadsverkiezingen

5 maart 2010

Van 6 naar 5 - Gemengde gevoelens bij uitslag raadsverkiezingen

De SP verloor op 3 maart één zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen: van zes naar vijf zetels. Dat verlies is teleurstellend, zeker als je kijkt naar de enorme inzet de afgelopen vier jaar en de sterke campagne. We hadden – mede door het propagandageweld van de landelijke politici – het tij niet mee.

Toch is er naast teleurstelling ook reden om trots te zijn. De enorme inzet van bijna 100 vrijwilligers is geweldig en doet geen enkele partij ons na: plakken, folderen, soep serveren, kraampjes bemannen, mensen huis-aan-huis bezoeken, teksten schrijven, foto’s en filmpjes maken, de website actueel houden, debatten voeren, sponsjes uitdelen, het gebeurde allemaal met onze eigen mensen! Van alle kanten kregen we sympathieke reacties en we kunnen rustig stellen dat we meer sympathie hebben dan stemmen. Dat alles geeft hoop voor de toekomst.

Hoe verder, vragen velen ons? Het antwoord is drieledig.

Ten eerste gaan we serieus de coalitieonderhandelingen in. Natuurlijk heeft de winnaar VVD/Leefbaar Uden daarbij het voortouw, maar we zullen pleiten voor een evenwichtig college, waarin de SP ook een rol kan spelen. Niet als derde wiel aan de wagen, maar als serieuze partij die de problemen van de komende jaren mee wil oppakken. Voor Uden zou het goed zijn dat een liberale koers sociaal tegenwicht krijgt. Als het niet lukt om dat via collegevorming te doen, gaan we dat stevig en gefundeerd in de oppositie doen. De uiteindelijke beslissing over een nieuwe coalitie ligt in handen van een meerderheid van de raad, maar we gaan ons best doen om ons programma zo goed mogelijk te realiseren. Deelname van de SP aan een coalitie hangt natuurlijk af van hoeveel van ons programma we kunnen waarmaken. Daarbij zijn een goede WMO, forse groei van betaalbare (huur)woningen, een ander accommodatiebeleid, een kleinschaliger wijkaanpak, behoud van het buitengebied en besparen op prestigeprojecten voor de SP harde punten.

Ten tweede zijn we met vijf zetels gewoon een grote fractie. We hebben vijf goede raadsleden en daarmee een factor van betekenis in de raad. Ons sterkste punt, het opzoeken van de mensen en hun vragen en problemen serieus nemen, zullen we verder versterken. We blijven kritisch en we blijven actief om voor slechte voorstellen goede alternatieven aan te dragen, onder andere gebaseerd op wat we van mensen horen. Daarmee blijven we ook consequent werken aan ons programma.

Ten derde zijn er tijdens de campagne nieuwe mensen actief geworden. Daarmee kunnen we de afdeling versterken: meer activiteiten, meer de wijken in. Er hebben zich nieuwe kandidaat-bestuursleden gemeld die er veel zin in hebben. Versterking van de afdeling geeft hoop voor de toekomst: binnen en buiten de raad blijven we doen wat u van de SP gewend bent: knokken voor de belangen van velen, voor een sterke publieke zaak en een menselijk en sociaal Uden.

Zodra er meer te melden valt over de coalitieonderhandelingen, hoort u van ons. Vragen en suggesties zijn altijd welkom via onze site (klik op ‘contact’ in de linkerkolom) of telefonisch.

U bent hier