h

Vrije Teugel moet inbinden

26 februari 2010

Vrije Teugel moet inbinden

In de laatste extra commissievergadering Ruimtelijke Ontwikkeling vóór de verkiezingen moest nog één punt behandeld worden: de uitbreidingsplannen van de Vrije Teugel. Weer was het er erg druk, omdat omwonenden de zaak goed volgen. Zij vrezen terecht voor een veel te grootschalige ontwikkeling in het buurtschap met kwalijke gevolgen voor natuur, leefbaarheid en verkeersveiligheid. De SP sprak in de vergadering waardering uit voor de goed onderbouwde argumenten van omwonenden en natuurverenigingen.

Grenzen respecteren

In het geldend bestemmingsplan mag maximaal 6000 m2 bebouwd worden, maar de ondernemer wil meer. Een hotel, welnesscomplex (fitnes, sauna), grote zalen, woningen voor cliënten van Dichterbij, onderwijsmogelijkheden en dat allemaal vlak tegen een zeer kwetsbaar natuurgebied. Al eerder betoogde de SP dat de grenzen van het bestemmingsplan gerespecteerd moeten worden. De Vrije Teugel wilde 1500 m2 meer bouwen voor zorgwoningen, ook nog buiten het getekende bouwblok. De SP ziet die woningen liever helemaal niet in het buitengebied, maar juist in de bebouwde kom, maar als het dan toch per se daar moet, moeten ze wel binnen de grenzen blijven. Aan de ondernemer om te kiezen wat hij daarvoor laat vallen: hotelkamers, fitnes of grote zaal.

Consequent zijn

Al meerdere malen sprak een meerderheid van de raad zich uit tegen deze grootschalige ontwikkeling, terwijl het college van B&W telkens weer plannen van de ondernemer bleef sturen om groter te worden. Bij die afwijzing speelt ook een rol dat de vorige eigenaar van de Vrije Teugel veel minder mocht en dat een andere ondernemer nog geen twee jaar geleden nul op het rekest kreeg toen hij ook daar een fitnesscomplex wilde bouwen. Je met dan wel consequent zijn, oordeelde de SP.

Rechte rug

Er volgde een felle discussie, waarin vooral het irritant gedrag van Jong Uden opviel: ze staan blindelings achter de plannen en interrumperen bijna iedereen die een kritisch geluid laat horen. De grote vraag voor alle aanwezige bewoners was natuurlijk of de partijen hun recht zouden houden. Na bijna twee uur werd dat langzaam duidelijk. SP en PvdA waren al vanaf het begin tegen de uitbreiding, maar gelukkig bleven ook VVD. Leefbaar Uden en Gewoon Uden consequent: het totaal mag niet meer dan 6000 m² worden. Wethouder Bakermans trok wat wit weg nu duidelijk werd dat hij nee moest gaan verkopen aan de initiatiefnemers, maar hij kon niet om de conclusie heen.

Spelletje CDA?

Opmerkelijk was het standpunt van het CDA. In de vorige vergaderingen waren ook zij tegen een grootschalige uitbreiding, maar nu vonden ze de uitbreiding met 1500 meter wel goed volgens woordvoerder Wijdeven. Hij vertrok meteen na het uitspreken van zijn standpunt. De SP bracht nog naar voren dat dit een teleurstellende omslag was van het CDA. Maar meteen na afloop van de vergadering haastte CDA-er Timmers zich om tegen de aanwezigen te zeggen dat ook zij tegen de extra 1500 meter zijn. Maar waarom werd dat standpunt dan niet ingenomen tijdens de discussie? Of is hier sprake van een spelletje, vlak voor de verkiezingen?

Applaus

Direct na afloop van de vergadering applaudisseerden de aanwezige omwonenden voor het resultaat. De SP hoopt dat de diverse partijen ook ná de verkiezingen consequent blijven en dat het applaus uiteindelijk niet omgezet hoeft te worden in boe-geroep…

U bent hier