h

Column SPeling: Tegeltjes

11 juni 2009

Column SPeling: Tegeltjes

Laat ik het maar toegeven: Ook ik heb gediscrimineerd. Omdat er in mijn jeugdige jaren nog niet voldoende Turken en Marokkanen voorhanden waren om onze frustraties bot te vieren, selecteerden wij onder elkaar.

Onze ouders deden dat trouwens ook al.

Veelal van boerenkomaf was het koeienbezit bepalend voor het al dan wel of niet doorgaan van een huwelijkse verbintenis. Voor de eerste zoen was de hamvraag: “Hoeveul mèlkte gûllie dèr”, reeds lang gesteld. Was de betreffende boerenzoon erg gesteld op zijn deerne dan telde hij in zijn overmoed ieder uit-stekend dieren-lichaamsdeel mee, ook al betrof het hier dèn bok of dèn waakhond!!!

Behalve de komaf was in mijn tijd de muziekvoorkeur en het type brommert bepalend aan welke zijde je stond. Eigenlijk wel gemakkelijk want als iemand op een Puch, Zundapp of Kreidler kwam aan- gescheurd wisten wij- en de meiden incluis- al aan welke kant ie stond. Idiolatie ten top natuurlijk maar waarlijk gebeurd. Kennelijk een kwestie van oude oprispende genen wat voert tot ongeleide verafgoding.

Van de week overkwam mij dat oude gevoel weer toen ik die opgevoerde Mozart na zijn verkiezingsoverwinning triomfantelijk zijn score zag uitbaten. Aanvankelijk was het brommertype voor hem door mij moeilijk te bepalen. Omdat men de in Mozarttijd geen brommers kende: Typerend trouwens dat smans kapsel zeer misleidend is tot zijn overige persoonsprojectie, iets wat in zijn boodschap ook steeds tot uiting komt.

Maar goed laat ik niet neuzelen over onze grote winnaar en hem snel een brommert toewijzen hetgeen in mijn kromme gedachtenspinsels onvermijdelijk uitkomt op een mooie glanzende Duitse kreidler met een grote zwarte vleugelspreidende adelaar op de tank: Oh god waar heb ik dat eerder gezien?

Maar bij verafgoding is een mooie brommert niet voldoende: Daar horen spreuken- lees statements- bij: Voor eeuwig geglazuurd in delfsblauwe tegeltjes: Daar zijn wij dol op!

Waren enkele jaren geleden de At your servicebaksels niet aan te slepen, thans is de uitverkoop in volle gang, hoezeer ik smans heengaan betreur. Beter is om dergelijke razernij tot kindse woede te laten relativeren zodat ik behalve het brommer-type over een tijd ook de tekst mag aanleveren:

“Pims fortuyn bleek slechts een fluim, en ook Geert verweert”! uitgevoerd in flathoge wanden van tegeltjes.

SPeling.

U bent hier