h

Column SPeling: Klokkegelui

12 april 2009

Column SPeling: Klokkegelui

Mocht u inmiddels de handen al devoot ineengeslagen hebben, wachtende op mijn stichtelijk woord en gebed dan mag ik u geruststellen: De illusie dat ik u nog kan bekeren tot het vroomse leven is bij mij reeds lang vervlogen al is de zoektocht naar een betere wereld toch ook een soort geloven!?

Mijn associatie met het gebimbam is er eentje van jeugdige- en pijnlijke allure.

Wij kenden vroeger maar twee soorten fietsen: Te hoog om bij het zadel te kunnen of de eeuwig vervloekte doortrapper: Beiden noden mij om op de trappers te gaan staan.

De weg huiswaarts bestond voornamelijk uit zandpaden…met kuilen…véél kuilen… die mijn paasmandje herhaaldelijk onzachtzinnig in contact brachten met de onderliggende stang.

Sedertdien heb ik het bij de Here al bedorven want de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik hem té vaak onorthodox in een keur van varianten heb aangeroepen!

Kende het eeuwenoude klokkegelui slechts twee toonaarden, vreugd & droefenis, zo zijn er tal van woordSPelingen op ontstaan die echter vaak weer onder te brengen zijn bij een of beider emoties.

Mag de Tilburgse pastoor in ware euforie verkeren omdat de aardse rechter hem in het gelijk heeft gesteld omtrent het luiden van zijner kerkklokken: Zijn naburige gelovigen nemen hem zijn -recht in de leer van Rome- niet in dank af, en de kans dat hij eerdaags, in touwen geboeid, als klepel fungeert is zeer wel aanwezig: Vreugd en droef tegelijk dus.

Zo moet het ook aanvoelen voor de dapperen die het aandurven om over misstanden binnen hun werkkring de grote ‘klok te luiden’: Nog te vaak worden zij weggezet met de figuurlijke schop onder het hamer-en klokkespel.

Ook het klokkeluiden tegen nog meer wapentuig, waaronder de JSF, vertoont deze vreugdendroef-gelijkenis: De vreugdigen prijzen de superioriteit en werkgelegenheid: De droevigen betreuren de geldverspilling en de wetenschap dat elke besteding aan dergelijke middelen niet één oorlog minder zal opleveren: Droefenis die zijn weerga niet kent, maar ook vreugd omdat wij de klokken hiertegen blijven luiden!!!!!

SPeling

U bent hier