h

Kamercommisie op bezoek in Volkel

17 maart 2009

Kamercommisie op bezoek in Volkel

Op maandag 16 maart jl. kreeg Volkel bezoek van de vaste Kamercommissie voor Defensie. De commissieleden, onder wie SP’er Krista van Velzen, onderzoeken wat de gevolgen van de eventuele komst van de JSF betekent. Onderzoeken uit de Verenigde Staten wijzen op een veel hogere geluidsproductie dan de huidige F16 en dat heeft grote gevolgen. Onder andere nauwelijks of geen woningbouwmogelijkheden, schade voor de gezondheid en veel meer geluidsoverlast.

Zowel in Leeuwarden als in Volkel hebben velen al laten weten fel tegen een verslechtering van de huidige situatie te zijn. Voor Volkel zou het betekenen dat de toch al schaarse bouwmogelijkheden feitelijk wegvallen en de leefbaarheid (weer) een forse deuk krijgt.

De commissie onderzoekt alternatieven voor de JSF en bezoekt bewoners in de omgeving van militaire vliegvelden. Die kans werd volop aangegrepen door mensen van de Dorpsraden Volkel en Odiliapeel, de ouderenbonden en andere belangengroepen. In heldere taal maakte ze duidelijk dat Volkel al tientallen jaren knokt voor meer woningbouw en dat het uitblijven daarvan leidt tot wegtrekkende jeugd, een hoge vergrijzing en wegvallende voorzieningen. Van de bijna 4100 inwoners in de 80-er jaren, zijn er nu nog 3600 over en zolang woningbouw uitblijft zet die trend door. Een verslechtering van de huidige situatie noemden ze onacceptabel en ze herinnerden de commissie aan de belofte die de staatsecretaris van Defensie al weer twee jaar geleden deed om snel duidelijkheid te verschaffen over de woningbouwmogelijkheden.

Krista van Velzen, die ook voorzitter van de Kamercommissie is, riep de aanwezigen op om contact te blijven houden met de politiek en hun vragen, klachten en voorstellen rechtstreeks naar de commissie te sturen. Ook vroeg ze hen vooral erg duidelijk te maken wat ze onacceptabel vinden. Ze bedankte de aanwezige mensen en de gemeente Uden voor de medewerking aan het werkbezoek. Op zijn beurt bedankte wethouder Peerenboom de commissieleden voor hun aandacht voor Volkel. Er was veel belangstelling voor het werkbezoek, zowel van de pers als van raadsleden.

De SP in Uden spreekt zich duidelijk uit tegen een verslechtering van de situatie en is al in enkele wijken actief geweest met onderzoek en voorlichting onder de mensen. In een speciale folder voor de bewoners van Leeuwarden en Volkel maakt de SP ook duidelijk dat de JSF helemaal niet nodig is. Mocht de JSF er onverhoopt toch komen, dan eist de SP dat de geluidshinder minstens zo laag is als nu met de F16. Méér is gewoon onacceptabel. De speciale folder wordt binnenkort in Volkel verspreid. Als het even kan komt Krista van Velzen daar persoonlijk bij helpen.

Spencer Zeegers, SP-fractievoorzitter.

Van Velzen en Timmers
CDA-raadslid John Timmers praat tijdens de bustoer met Krista van Velzen over de woningbouwmogelijkheden.

Van Velzen en de pers
Krista van Velzen staat de plaatselijke pers te woord

Volkel zegt nee
De mensen van Volkel maken duidelijk dat ze tegen meer overlast zijn

Van Velzen nodigt uit
Commissievoorzitter Van Velzen nodigt de aanwezigen uit om de politiek te blijven benaderen

Commissie luistert naar inwoners
De commissieleden luisteren naar de argumenten van de mensen uit Volkel en van de gemeente

U bent hier