h

Hoop of sloop

23 maart 2009

Hoop of sloop

Met onze campagne “buurten in de buurt” is een delegatie van de Udense SP op woensdag 18 maart 2009 op bezoek gegaan in de Bitswijk. Vanwege de berichten over het nieuw te ontwikkelen ontmoetingsplein, zijn we in die omgeving gaan buurten.

Het ontmoetingsplein, een woonzorgzone, waar zowel jongeren als ouderen elkaar kunnen ontmoeten, en dat ook zorgwoningen voor ouderen bevat, zal op de lokatie van de huidige Bitswijkschool gerealiseerd gaan worden. Na een aantal ideeen zijn er nog een tweetal varianten over, namelijk eentje met een alles onder een dak idee en een tweede variant met een meer centraal gelegen ontmoetingsplek en een extra ruime opzet.
Voor die tweede variant moet wel een blok van 22 huurwoningen gesloopt worden.

Uit ons onderzoekje is gebleken dat een overgrote meerderheid van de bewoners van de te slopen woningen faliekant tegen sloop is.

Men begrijpt eenvoudig niet dat deze in goede staat verkerende ruime huurwoningen gesloopt zouden moeten worden terwijl er tegelijk een ellenlange lijst is van (huur)woningzoekenden.

In de aanpalende woningen staat men gematigd positief tegenover de bouw van de woonzorgzone.
Men weet echter weinig van de voorgenomen bouwplannen en de gevolgen daarvan voor de eigen leefomgeving.

De informatie van met name de SVU, die eigenaar is en het complex ontwikkelt, wordt als slecht ervaren. Ook van de gemeente wordt men niet veel wijzer.
De aloude strategie om pas concrete toezeggingen te doen als de planprocedure een gelopen race is, en de bewoners met de rug tegen de muur staan, lijkt ook hier weer zijn toepassing te vinden.

Als SP vinden wij het een goede zaak om ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zorg aan te kunnen blijven bieden, ook als ze niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De realisatie van de daarvoor benodigde bebouwing, in dit geval de woonzorgzone, moet wel in overleg met de buurt plaatsvinden en er zouden geen woningen voor gesloopt moeten worden.

U bent hier