h

Brabants Dagblad: ROOD krijgt gezicht in Uden

2 maart 2009

Brabants Dagblad: ROOD krijgt gezicht in Uden

De SP in Uden is bezig met het opzetten van een jongerenafdeling. Dit op initiatief van John van Hal, de twintiger die sinds enkele maanden in Veghel bezig is de jonge socialisten, onder de noemer ROOD, meer bij de lokale én regionale politiek te betrekken. "Op aanraden van de provincie ben ik 'ns om mee heen gaan kijken", zo stelt Van Hal. "Om in de nabije omgeving SP-jongeren te mobiliseren. Dat heb ik dus gedaan. Op de ledenlijst van de partij in Uden staan een stuk of tien jongeren. Daarvan heb ik er vier gesproken, en die waren enthousiast."

ROOD is, officieel dan, een organisatie, die actief is binnen de Socialistische Partij. Zo heeft de Veghelse afdeling al een heus partijprogramma opgesteld, met daarin actiepunten als het openbaar vervoer, een multifunctioneel jongerencentrum en crisisopvang. Onderwerpen die eventueel ook voor buurgemeenten relevant zijn. De 23-jarige David Bor bemoeit zich op dit moment met het vorm geven aan ROOD in Uden. "Maar we staan wat dat betreft nog helemaal aan het begin, hoor. Hebben nog geen concrete actiepunten. Op termijn gaan we peilen wat er onder de Udense jongeren leeft." Daarbij nadrukkelijk geholpen door 'mentor' Van Hal.

Fractievoorzitter Spencer Zeegers denkt dat er draagvlak is voor een speciale jongerenafdeling. Wat hem betreft mag de jeugd zich immers sterk bemoeien met de politiek, zeker op lokaal gebied. "En ik kan me voorstellen dat ROOD een lagere drempel heeft dan de SP. Voor jongeren dan. Worden ze wellicht sneller aangesproken en actief. Mijn ervaring is dat de jeugd erg betrokken is."

U bent hier