h

Grondprijs voor sociale woningbouw onbetaalbaar?

15 maart 2008

Grondprijs voor sociale woningbouw onbetaalbaar?

B&W mag z'n zin niet krijgen! Anders wordt de grondprijs voor sociale woningbouw onbetaalbaar.
Het gevolg laat zich eenvoudig raden!

Als het aan B&W ligt wordt binnenkort de grondprijs voor sociale woningbouw onbetaalbaar. Sinds jaar en dag is de grond voor sociale huurwoning goedkoper dan die voor vrijesectorwoningen (in Uden is dat 70% van de maximumgrondprijs). Dat is niet alleen in Uden zo, maar zowat in heel Nederland. Die lagere grondprijs is bedoeld om de aanvangshuren laag te houden, zeker nu de bouwkosten zo gestegen zijn. Een huurder betaalt immers óók voor de grond in zijn huurprijs.

Het College denkt dat de SVU makkelijk de volle mep kan betalen voor de grond, omdat de SVU een goede financiële reserve heeft. Maar dat geld is van de huurders en is hard nodig om bijvoorbeeld groot onderhoud en renovaties uit te voeren. Ook gebruikt de SVU dat geld om de onrendabele ‘top’ van nieuwe huurwoningen te betalen.

“Om de schaarse sociale huurwoningen in de toekomst betaalbaar te houden, moet de grondprijs voor sociale woningbouw zelfs nog lager’, stelde de SP in een voorstel om de prijs te verlagen naar 50% van de vrije sector. Het voorstel werd verworpen. Jong Uden, dat zich graag afficheert als de partij die opkomt voor starters, maakte het nog bonter. Zij willen dat de winst op grond voor de sociale woningbouw ingezet wordt om oudere wijken weer leefbaar te maken. Op deze manier betalen de nieuwe huurders en de SVU voor problemen elders in Uden. Ook willen B&W, gesteund door Jong Uden het fonds sociale woningbouw leegmaken voor het opknappen van oudere wijken. De SP-fractie stelde dat dit wel verdacht veel lijkt op wat minister Vogelaar doet: geld van alle woningbouwcorporatie inzetten voor het opknappen van 40 probleemwijken in het land. De SP wil het fonds voor Sociale Woningbouw behouden en daarnaast een leefbaarheidsfonds dat gevuld wordt uit alle grondverkopen, dus ook die van de vrije sector.

Een motie van de PvdA, gesteund door de SP, gaf B&W de opdracht eerst met een voorstel te komen, voordat er definitief iets besloten wordt. Gelukkig haalde die motie het wel. Tot die tijd blijft de grond voor sociale woningbouw goedkoper en kan de SVU onderhandelen met B&W over de toekomst.

U bent hier