h

Spencer Zeegers 25 jaar raadslid!

27 september 2007

Spencer Zeegers 25 jaar raadslid!

Tijdens een speciale raadszitting werd vandaag, 27 september 2007, het 25-jarig raadsjubileum van Spencer Zeegers (SP) en Joke de Lange (Leefbaar Uden) gevierd.

Ter gelegeheid van het jubileum sprak José Louwers SP-raadslid en afdelingsvoorzitter een jubileumspeech uit voor de beide jubilarissen.

Als bijlage een speciaal artikel over de loopbaan van Spencer Zeegers.

Dames en heren, beste Joke en Spencer,

25 jaar in de Raad, het is niet niks. Ik zal het niet nadoen.
En in die 25 jaar was jij Spencer, behalve raadslid, ook nog 4 jaar wethouder, zal ik maar zeggen.

Beste Joke,

Jij bent op hetzelfde moment als Spencer in de Raad gekomen.
Ik zie jou en Spencer vaak als: twee zielen, één gedachte.
Dat blijkt ook uit het feit dat jullie samen een “goed doel” hebben gekozen, i.p.v. een cadeautje voor jezelf.
Vanwege jouw sociale instelling hebben wij je wel eens gevraagd lid te worden bij de SP en namens ons in de Raad te gaan zitten.

Je had heel plausibele redenen om dat niet te doen en dat had met je politieke ambities niets te maken. Je was nooit lijsttrekker, maar je haalt wel al heel lang de meeste stemmen voor jouw partij binnen. Dat is al een prestatie op zich.

Zowat iedereen kent jou ook als de ombudsvrouw van Uden, een prachtige en verdiende eretitel. Je hebt je ook jarenlang ingespannen voor de bereikbaarheid voor gehandicapten in het Udens winkelcentrum. De exorbitante uitstallingen van winkeliers is voor jou een doorn in het oog.
Je spant je trouwens altijd in voor de minder bedeelden, of dat nou financieel of lichamelijk is,
vooral die mensen hebben jouw volle aandacht.
En je doet dat op dezelfde gedreven manier als Spencer, je bijt je erin vast als een terriër.

Ik hoop dat je het nog heel lang volhoudt, want je spreekt duidelijke taal en je brengt humor in de Raad en dat hebben we hard nodig.

Beste Spencer, jochie zal ik maar zeggen,

Ik kan hier een uitgebreid verhaal houden over jouw politieke hoogte- en dieptepunten in die 25 jaar, maar dat laat ik graag aan anderen over. En bent u nieuwsgierig, dan verwijs ik graag naar onze lokale SP website.

Spencer, jij hebt de SP afdeling Uden opgezet en inhoud gegeven, aanvankelijk met een handjevol leden, nu zijn we, en niet alleen wat leden betreft de grootste politieke partij van Uden.
Tot 11 jaar geleden was je ook voorzitter van de afdeling.

In de raad ben je buitengewoon actief met schriftelijke vragen, de presentatie van SP onderzoeken, die gebaseerd zijn op gesprekken met de burgers uit onze gemeente en hun meningen en van daaruit stel je kwestie aan de orde.
Je dossierkennis is enorm.
Je bent niet alleen het geheugen van de SP, maar ook het geheugen van de Raad en dus van de plaatselijke democratie.
Je hebt in ieder geval de lokale politiek verlevendigd en de andere partijen gedwongen, misschien wel tegen hun zin, tenminste te proberen ook enige scherpte te tonen.
Je allereerste optreden in de raad zette meteen de toon: je maakte bezwaar tegen een ouderbijdrage voor het schoolzwemmen.

Tijdens je wethouderschap was je voor iedereen net zo toegankelijk als elk gewoon raadslid: geen stropdas en geen slot op je deur. Conflicten met de coalitie ging je niet uit de weg en je doel was altijd het beste resultaat boeken voor de inwoners van Uden.

Je bent altijd onze politieke leider geweest en als het aan ons ligt blijf je dat ook nog heel lang.
Dat is ook de reden waarom wij ons wel eens zorgen over je gezondheid maken, want je moet nog heel erg lang mee en je kleinzoon Simon is het daar zeker mee eens.

Spencer, je bent in hart en nieren SP’er, en wel 24 uur per dag, 7 dagen per week.
De kernwaarden van de SP: menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn voor jou
vanzelfsprekend en ingebakken in denken en doen.
Ik benijd je vrouw en kinderen niet, want ze moeten je altijd delen met de partij.

Naast de SP heb je wel meer passies, zoals bridgen en oppasopa zijn, maar één vooral wil ik er even uitlichten: The Lord of the Rings en dan bedoel ik niet pechvogel turner Yoeri van Gelder, hoewel zoon Wouter wel wat op hem lijkt, maar ik heb het over de trilogie van Tolkien.
Dat epos is al langer een deel van je leven dan de gemeentepolitiek. Hoe ik dat weet?
Je oudste dochter Arwen is genoemd naar een personage uit dat boek en zij is boven de 25.
Dit jaar reisde je zelfs naar de andere kant van de wereld om de filmlocaties te bekijken en meteen ook dochter Anneke te bezoeken.

Je hebt je auto opgepimpt met foto’s van Mount Doom: aan een kant kale rotsen, aan de andere kant een nog steeds actieve vulkaan.
Is dat een illustratie van je politieke leven? Keihard en met regelmaat een vlammende uitbarsting en een vlammend betoog? En rokend zoals Mount Doom deze week nog?

Voor mensen die niet op de hoogte zijn van “In de ban van de Ring”: het is een sprookje over de strijd tussen goed en kwaad en na vele ontberingen overwint uiteindelijk het goede.

Het kan wel symbool staan voor de ideeën van de SP.
Vanuit ons oogpunt vinden wij dat er nogal wat fout zit in onze maatschappij en de wereld en wij doen ons uiterste best om zaken te verbeteren, zodat alle mensen een aangenamer leven krijgen.

Het is een strijd die nog lang niet gewonnen is, er is voor ons nog veel werk aan de winkel en tegenslag of niet wij gaan gewoon door op elke denkbare plek.

En om ons te inspireren hebben we gelukkig jou, Spencer, dat je het nog maar lang vol mag houden, zal ik maar zeggen.

Joke en Spencer, gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Uden, 27 september 2007.

U bent hier