h

Raad laat tanden zien!

12 juni 2007

Raad laat tanden zien!

WMO-verordening moet opnieuw op voorstel SP


Hoeveel moeite ze ook deed, het lukte wethouder Günal niet om de ontwerp-WMO-verordening vrij te geven voor inspraak. In de commissie Publiekszaken ontstond een hevige discussie hierover die door de SP was aangezwengeld. “Deze verordening is niet rijp voor inspraak, want er zitten te veel onzekerheden in en er worden geen concrete bedragen genoemd. Waarover moeten insprekers dan iets zeggen?”, zo opende de SP haar bijdrage.

Alle fracties onderschreven deze kritiek en vonden dat de wethouder het huiswerk over moest doen. Günal gaf zich niet meteen gewonnen, want ze had afspraken gemaakt met de buurgemeenten dat deze verordening op hetzelfde moment in vijf gemeenten behandeld moest worden. De commissie nam daar geen genoegen mee en wilde dat er een compleet stuk naar de mensen gaat, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en gericht inspraak kunnen leveren.

De belangrijkste reden voor de kritiek was dat de gemeente geen concrete bedragen voor vervoer, verbouwingen of eigen bijdragen had opgenomen, omdat B&W eerst meer zekerheid willen over het geld. De SP vindt dat de verkeerde volorde. Eerst moeten de mensen weten waar ze aan toe zijn en dan pas kun je bekijken of er wel of niet extra geld naar de WMO moet. Want één ding staat voorop: de WMO betekent nu al verslechtering voor veel mensen en dat moet niet nog erger worden. Bovendien hou je mensen voor de gek als je ze eerst laat inspreken en het een paar maanden later toch weer anders doet.

Na een discussie van ruim een uur en twee schorsingen koos de wethouder eieren voor haar geld: ze nam het stuk terug en beloofde in september met een complete verordening te komen.

De SP was er blij mee dat ze deze keer niet alleen stond in haar kritiek en dat andere fracties ook voet bij stuk hielden. De raad heeft sinds lange tijd weer eens zijn tanden laten zien…dat smaakt naar meer!

U bent hier