h

Doodsteek verenigingen door huurbeleid gemeente!

3 mei 2007

Doodsteek verenigingen door huurbeleid gemeente!

Verenigingen terug naar de achterkamertjestijd!

Vele verenigingen, clubs en andere ( incidentele ) activiteiten krijgen te maken met forse huurprijzen die ze
moeten gaan betalen als de gemeente Uden z’n zin krijgt. Huurprijzen voor verenigingen kunnen oplopen tot meer dan € 4000,= per jaar. De Stichting Exploitatie Sportaccommodaties ( SES ) werkt in opdracht van de gemeente. Tijdens de bijeenkomst voerde zij namens of in opdracht van de gemeente het woord. Voor sommige verenigingen en activiteiten kan dit zelfs de doodsteek betekenen, waarmee honderden mensen gedupeerd zouden worden. Dat dit voor de nodige onrust en frustratie gezorgd heeft onder de verenigingen én de vrijwilligers zal u duidelijk zijn.
Er bestaan al langer klachten over de slechte communicatie van de kant van de gemeente, hetgeen overigens door de SP-fractie al eens eerder aangekaart is. Er was verbetering beloofd! In de praktijk is daar echter weinig of niets van te merken.

Wethouder Delhez heeft voor zijn aantreden hoopgevende uitspraken gedaan over de financiële positie van de verenigingen in Uden. Ook zijn er in het coalitieakkoord mooie stellingen te lezen over vrijwilligers en verenigingen. Die zijn echter niet te rijmen met wat er nu dreigt te gebeuren. De SP-fractie is dan ook zeer verbaasd en erg boos en wil snel opheldering.

Gemeente schittert door afwezigheid!

Op uitnodiging van SES waren op 2 mei jl. namens de besturen van de verenigingen zo’n 70 mensen in de
Kom-In om een toelichting te krijgen van SES over de nieuwe situatie. Op vrijdag 27 april hadden alle verenigingen en andere gebruikers een brief gekregen waarin de huurstijging per 1 mei 2007 (!) werd aangekondigd.
De Wijkraad heeft aan maar liefst drie wethouders persoonlijk gevraagd aanwezig te zijn, maar kreeg telkens nul op het rekest. Onaanvaardbaar!
De aanwezigen voelden zich totaal niet serieus genomen.

SP-fractie verontwaardigd over college van B&W!

Tijdens de avond werd snel duidelijk dat De Kom-In als ‘proeftuin’ of ‘pilot’ dient voor een verregaande commercialisering van de huren van sociale ruimten in Uden.
De manier om de diverse sociale activiteiten, waar vele Udenaren met hart en ziel mee bezig te zijn, te laten verdwijnen. Onbegrijpelijk!
SES bleef almaar herhalen dat zij in opdracht van de gemeente handelde en sprak.
Antwoorden op de vele vragen van de aanwezigen hadden zij echter niet.

Achter de link bij 'Zie ook': de schriftelijke vragen en vervolgvragen die namens de SP-fractie zijn ingediend door SP-raadslid Spencer Zeegers.

U bent hier