h

Huisvesting Voedselbank - Raadslid Wim Somers stelt vragen aan B en W

11 oktober 2006

Huisvesting Voedselbank - Raadslid Wim Somers stelt vragen aan B en W

In het Brabants Dagblad van afgelopen zaterdag jl. las ik tot mijn grote verbazing dat de Voedselbank hun huisvesting in het Vrouwenactiviteiten Centrum stopgezet wordt. Dat een Voedselbank in Uden noodzakelijk is, zegt al genoeg. Genoeg dat mensen (men spreekt van 40 klanten) onvoldoende geld hebben om te voorzien in hun dagelijkse levensbehoeften.

De criteria die Voedselbank stelt om in aanmerking te komen voor een wekelijks voedselpakket zijn scherp, zeer scherp zelfs: € 250,- of minder per maand te besteden hebben om te voorzien in de dagelijkse levensbehoeften is echt Nederland onwaardig!

Nu moet een dependance van de Helmondse Voedselbank in Uden op zoek naar nieuwe huisvesting omdat men niet langer gehuisvest
kan worden in het Vrouwenactiviteiten centrum. In het voorgenoemde artikel las ik ook dat het college van burgemeester en wethouders, bij monde van wethouder Günal, tracht door een pro actief armoedebeleid te voeren de Voedselbank overbodig zal worden. Maar als ik dan rapportage zie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) of het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat de armoede de laatste jaren fors is toegenomen, maakt het helaas noodzakelijk dat er nog mensen met veel vrijwillige inzet een Voedselbank willen runnen.

De armoede, ook in Uden, heeft zulke proporties aangenomen dat mensen geen geld meer hebben om fatsoenlijk, volgens onze Nederlandse normen, dagelijkse normale levensmiddelen te kunnen kopen. In feite schaam ik, met mij de SP afdeling Uden, vertegenwoordigt door de fractieleden in de gemeenteraad in Uden, mij zeer dat het zover heeft moeten komen.

Ik heb de volgende vragen:

  1. Welke redenen weerhoudt het college dat een Voedselbank op dit moment noodzakelijk is in de gemeente Uden?
  2. Is het college bereid om actief te zoeken om de Voedselbank (tijdelijke) huisvesting te creëren?
  3. Als de gemeente Uden zelf geen huisvesting voorradig heeft, actief op zoek te gaan naar private huisvesting voor de Voedselbank in Uden?
  4. Is het college bereid de Voedselbank te subsidiëren als het gestelde in vraag 3 gerealiseerd kan worden?
  5. Is het college al op voorhand bereid de Voedselbank te subsidiëren om de huisvesting en organisatie te bekostigen?

U bent hier