h

Werken onder extreme hoge temperaturen - Raadslid Wim Somers stelt schriftelijke vragen aan B en W

29 juli 2006

Werken onder extreme hoge temperaturen - Raadslid Wim Somers stelt schriftelijke vragen aan B en W

Voorgaande weken en nu verbaas ik mij in hoge mate hoe de gemeente Uden zijn buitenpersoneel laat werken tijdens deze langdurige
hittegolf. Er wordt verlangd door de gemeente Uden, dat zij dezelfde prestatie leveren als bij normale weersomstandigheden.

Door diverse erkende deskundigen, daarnaast ook vakbonden, wordt gewezen op de negatieve effecten van het niet aanpassen van het werk
en rust ritme.

De effecten kunnen zijn, oververmoeidheid, uitdrogingsverschijnselen, hoofdpijn, rugklachten en wat zo meer. Ik heb persoonlijk geconstateerd dat werknemers van de gemeente Uden gedurende kermis continue blootgesteld werden aan het werken in de zon, meer dan 7 uur achter elkaar. Er is geen sprake van korter werken, wel van vervroegd, bijvoorbeeld 07.00 uur 's ochtends starten, maar dan wel dat men de volle uren maakt (dus tot 15.30 uur 's middags). Dit betekent dat men nog steeds blootgesteld wordt aan het werken in extreme hoge temperaturen. Daarnaast heb ik ook geconstateerd dat er weinig tot niets gedaan wordt om verkoeling te bieden.

Maatregelen voor mensen, die staande arbeid verrichten, dienen bij een temperatuur van 26,7 graden Celsius maatregelen genomen worden. De werkgever krijgt bij langdurige overmatige warmte 48 uur de tijd maatregelen te nemen op een systeem van werken met verplichte rusttijden.
Daarnaast heb ik geconstateerd dat medewerkers vroegen om aangepaste werk- en rusttijden, de opmerking daarbij was dan steevast: 'neem daar dan maar verlofuren voor op'. Wordt er zo met de medewerkers omgesprongen?

Organisatorisch kunnen diverse maatregelen genomen worden. Deze staan beschreven in de bijgevoegde handhavinginstructie in bijlage 3 en 4 en de brochure te warm om te werken. Bijgevoegd deze handleidingen hoe om te gaan met werken met extreme warmte. Zie:
Handhavingsinstructie (pdf)
Brochure 'Te warm om te werken'

De volgende urgente vragen heb ik aan het college van burgemeester en wethouders:

  1. Is bij u bekend dat voor uw werknemers onder deze extreme hoge temperaturen geen maatregelen getroffen worden om de
    werkbelasting acceptabel te maken?
  2. Welke maatregelen gaat u treffen dat er wel sprake is een acceptabele werkbelasting?
  3. Gaat u deze maatregelen op korte termijn nemen in overleg met werknemers, vooral die hun werkzaamheden hebben in de buitenlucht?

U bent hier