h

Openheid van het College is wassen neus

16 juni 2006

Openheid van het College is wassen neus

De openheid van het college van B en W in Uden lijkt een wassen neus te zijn. De pers, de ogen en de oren van Jan met de Pet, wordt in Uden niet serieus genomen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 is er in Uden slechts twee keer een persgesprek geweest. Het is voor het College van Jong Uden, CDA, VVD, Leefbaar Uden en PvdA kennelijk moeilijk om antwoord te geven op kritische vragen.

Marnix BakermansSinds 7 maart van dit jaar zijn de journalisten van de Udense dag- en weekbladen en de Udense omroep slechts twee keer over de vloer geweest bij het college. Het initiatief voor het wekelijkse persgesprek in Uden is in het verleden genomen om meer helderheid te verschaffen in de bestuursstructuur en de wijze waarop de besluitvorming in Uden verloopt transparant te maken. Je kunt jezelf afvragen of er in een gemeente van 40.000 inwoners zo weinig gebeurt als dat nu het geval lijkt te zijn?

Toch weer 'achterkamertjespolitiek'?!

Jan CoenenDe pers mag kennelijk alleen maar langs komen als er iets leuks te melden valt of als er weer een bouwconvenant wordt ondertekend. Iets waar de burger niet echt op zit te wachten. Het College communiceert het liefst via de eigen gemeentelijke infopagina in het Udens Weekblad. Daar heeft men het heft in eigen hand en (lekker makkelijk) kritische vragen worden niet gesteld. Over de nieuwe ontwikkelingen rondom de WMO en andere nijpende zaken in Uden hoor je helemaal niets. Het lijkt alsof dit College, zelfs nog meer dan het vorige, het bestuur plaats wil laten vinden in achterkamertjes en buiten bereik van de journalisten.

Kennelijk is er niets aan de hand in Uden

Hidde NotaDe zandmannetjes van dit College doen prima hun best om iedereen in Uden in slaap te sussen. Er is dus kennelijk niets aan de hand in Uden want geen nieuws is goed nieuws. Want zelfs al zou nu, de komende week, het persgesprek weer wekelijks worden gehouden, dan begint over een week of drie weer de zomervakantie tot begin september.

Nieuwe 'vergaderstructuur'

Rene Peerenboom Navraag leert dat het College kennelijk in overleg is met de journalisten over de toekomst van het persgesprek en navraag leert ook dat het College een nieuwe vergaderstructuur nastreeft. Om de 14 dagen wordt een zwaar dossier behandeld in de B en W vergadering en de weken daartussen zijn voor de wat kleinere besluiten, vergunningen, kleine subsidies en de losliggende stoeptegels. Al met al is er dus nog maar weinig besloten voor en over de toekomst van Uden wat enige toelichting nodig heeft en dat terwijl er toch voldoende zware dossiers te verhapstukken zijn.

Burger wordt niet serieus genomen

Sultan GunalHet uitblijven van het wekelijkse persgesprek lijkt een detail, maar het is een duidelijk teken aan de wand. De openheid van dit College is nu, na een paar maanden, al een wassen neus en de burger, die zijn informatie toch hoofdzakelijk krijgt via de pers, wordt niet serieus genomen. Je moet er toch een vervelend gevoel van krijgen als je niet op de SP of Gewoon Uden hebt gestemd.

U bent hier