h

Udenaar Mari Schraven naar EK Indoorkampioenschappen handboogschieten

13 februari 2006

Udenaar Mari Schraven naar EK Indoorkampioenschappen handboogschieten

SP-sympathisant reist af naar België

Vanaf dinsdag 14 februari as. neemt handboogschutter Mari Schraven uit Uden deel aan de Europese Kampioenschappen handboogschieten te Zandhoven, België. Deze worden gehouden van 14 t/m 22 februari 2006. Wat is daar zo bijzonder aan?

Vorig jaar werden de Wereldkampioenschappen handboogschieten outdoor in Italië gehouden (aangepaste sporten). Mari eindigde daar op de 14e plaats. Niettemin een uitstekende prestatie! Hij had echter véél hoger kunnen eindigen, ware het niet dat hij door stomme pech (een defecte armbeschermer) in de laatste ronde zijn zeer hoge positie in de top niet kon handhaven of verbeteren.

Met nu de Europese Kampioenschappen voor de deur, voelt Mari zich o.a. gesteund door het Udense SP-partijprogramma wat hem terdege aanspreekt. (Zie SP-programma-onderdeel 'Cultuur en Sport'.)

De koffers zijn gepakt
De koffers met pijlen zijn gepakt!

'Dáár is tenminste wel aandacht voor aangepaste sporten en de daaraan verbonden financiële middelen. Ik zit me suf te schrijven, mailen en te bellen om aan sponsors te komen. In aanvang zijn ze veelal geïnteresseerd, maar als men hoort dat het om een 'aangepaste sport' gaat, geeft in ene niemand thuis; ook de gemeente Uden niet. Momenteel heb ik een aanvraag liggen bij de Industriële Kring in Uden: misschien dat zij me wel financieel willen ondersteunen, maar dat is weer afwachten', aldus Mari.

Mari
De volgende treffer!

Mari kreeg in Italië vorig jaar veel media-aandacht. Hij was immers als een van de favorieten getipt. Bij terugkomst in Nederland was dat wel even anders: totaal geen interesse in deze sport, zeker niet als het om een aangepaste sport gaat. Zelfs in Uden werd er in de media over zijn prestaties met geen woord gerept. 'Dat stemt de mens niet vrolijk', zegt Mari 'vooral omdat het handboogschieten handenvol geld kost. Dat moet ikzelf zowat allemaal ophoesten. Eén wedstrijdpijl kost al gauw zo'n € 35,-'. Komend jaar moet Mari, om optimaal voorbereid te blijven, twee nieuwe bogen aanschaffen. Kosten: € 1.700,- per stuk.

Boog
Interessant is het te weten dat deze 'aangepaste sport' zich weet te meten met de 'gewone valide' handboogschutterij,
die dezelfde disciplines hanteren. Tijdens een van zijn laatste trainingen schoot Mari precies in het hart van zijn vorige pijl (zie foto):

Een sterker staaltje van menselijke precisie valt moeilijk te evenaren. Het is dan ook niet voor niets dat de NHB (Nederlandse Handboog Bond) Mari Schraven heeft geselecteerd voor Oranje. 'Dat ervaar ik als een grote eer', weet Mari te vertellen 'de vraag is of de overheid en de media dat ook vinden'.

De SP neemt elke sport serieus; sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. En goede prestaties, van wie dan ook, dienen dan gelijkwaardig gewaardeerd te worden.

Indien Mari komende week zich in België bij de eerste tien voegt, dan is hij automatisch gekwalificeerd voor het WK in Tsjechië in 2007. Als hij daar vervolgens eenzelfde prestatie neerzet, gaat hij linea recta naar de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, China. De NHB heeft in ieder geval een groot vertrouwen in de prestaties van deze sympathieke Brabander. Nu nog de verdiende erkenning door de media en overheid.

U bent hier