h

Feest met gemengde gevoelens - Ziekenhuis naar Uden

12 januari 2006

Feest met gemengde gevoelens - Ziekenhuis naar Uden

De directie van het Bernhovenziekenhuis heeft eindelijk de knoop doorgehakt: ze komen naar Uden en daar zullen heel veel mensen blij mee zijn. Vanaf het moment dat definitief bekend was dat er één ziekenhuis zou komen heeft de SP in Uden gesteld dat Uden zeer geschikt is als vestigingsplaats. Toch is dit besluit niet alleen maar feestelijk, want over de aanloop naar en de gevolgen van dit besluit viel en valt veel te zeggen.

Op de eerste plaats hebben we het dan over de locatie Uden-Noord of Hengstheuvel. De vestiging van het ziekenhuis daar heeft forse sociale en financiële gevolgen. Vele woningen en bedrijven moeten wijken en dat is buitengewoon pijnlijk voor de huidige bewoners. Ten tweede kunnen de kosten daarvan kunnen natuurlijk niet volledig door het ziekenhuis worden opgebracht. De Udense gemeentekas zal dus bij moeten dragen. Als derde: tot nu toe heeft er op Hengstheuvel (terecht) nooit op grote schaal verstedelijking plaatsgevonden en vormt dit fraaie stuk buitengebied een mooie groene buffer tussen stad en natuur (De Maashorst). Met deze eerste grote verstedelijking wordt die buffer bedreigd.

Daarom heeft de SP – overigens met vele anderen – altijd gepleit voor een zeer geschikte locatie bij Uden Zuid, waar de gemeente al veel grond in eigendom heeft en nauwelijks iets gesloopt hoeft te worden. Ook de natuur- en milieuorganisaties konden zich prima vinden in dit alternatief. Helaas is deze locatie door het huidige College nooit volledig en volwaardig aangeboden aan het ziekenhuis, waardoor deze kans verprutst is (zie ook ons Nieuwjaarspamflet: PDF-document). De gang van zaken rond deze kwestie is in de ogen van de SP ronduit slecht geweest en daar blijven we kritiek op hebben.

In de discussie over de locatiekeuze heeft de SP consequent de kritiek op de gang van zaken van de bewoners en de Wijkraad Maashorst gesteund. En op die steun mogen ze blijven rekenen bij de situatie die nu ontstaan is. Daarbij gaat het niet alleen om hun concrete belangen, maar óók of juist over open, eerlijke en controleerbare politiek, waarbij serieus omgegaan wordt met de bevolking.

Onze conclusie is er dus een van gemengde gevoelens: het is goed dat het ziekenhuis naar Uden komt, maar de gang van zaken en de locatiekeuze zijn bepaald geen reden tot feest.

U bent hier