h

"Een ziekenhuis in Uden". Dat klinkt mooi, maar is het dat wel?

13 juni 2005

"Een ziekenhuis in Uden". Dat klinkt mooi, maar is het dat wel?

Al jaren is er discussie over de ziekenhuiszorg in de regio Oss-Uden-Veghel. Moeten er twee ziekenhuizen blijven of is één ziekenhuis beter? Onlangs heeft het Bouwcollege Ziekenhuisvoorzieningen een advies aan minister Hoogervorst uitgebracht. In dat advies staat dat er één basisziekenhuis moet komen in of bij Uden en dat Oss en Veghel een zogenaamd ziekenhuissteunpunt (dagziekenhuis/poli) krijgen. Uden krijgt dus - als Hoogervorst het advies opvolgt - een ziekenhuis. "Mooi toch", zullen veel Udenaren denken.

Maar het is niet alles goud wat er blinkt! Het advies was nog niet uitgebracht of het Udense college van B&W wees meteen de plek aan waar het ziekenhuis zou moeten komen: in Hengstheuvel, rondom de kruising Voortweg-Slabroekseweg.
In dat mooie stuk buitengebied, tegen de Maashorst aan, staan 30 woningen en liggen nog meer (deels agrarische) bedrijven. Het is een geliefd stuk Uden voor fietsers en recreanten. Alle bewoners kregen een brief thuisgestuurd over de aankondiging van de plannen en het perspectief dat uiteindelijk hun huizen en bedrijven zullen moeten wijken.

En behalve dat dit vele tientallen miljoenen kost (naar schatting 50 miljoen euro), betekent dit enorm veel pijn voor de bewoners. Sommige van hen wonen al meer generaties op dezelfde plek. De SP denkt dat er betere plekken te vinden zijn, waar lang niet zoveel mensen hoeven te wijken. Daarnaast zou een andere plek met geen of minder woningen natuurlijk ook veel goedkoper zijn. De extra kosten die nu nodig zijn moeten door ons allemaal opgebracht worden. Óf via de ziektekostenverzekering, óf via de gemeentelijke belastingen als Uden de grond goedkoper aanbiedt om per se het ziekenhuis binnen te halen. Ook moet de minister nog besluiten. Het College loopt wel heel hard op dat besluit vooruit. Verder valt op dat het Udense College graag praat over 'regionale samenwerking', maar in dit geval zonder enig overleg probeert andere gemeenten af te troeven. Dat zullen Veghel, Bernheze en Oss fijn vinden!

Naast deze argumenten zijn er nog vele bedenkingen bij dat ziekenhuis op die plek. Te noemen zijn:

  1. verlies van bedden (bijna 120 minder dan nu, terwijl is sprake is van een enorme vergrijzing);
  2. het is en blijft een basisziekenhuis, hoewel door sommige gesuggereerd wordt dat het een 'topklinisch' ziekenhuis zou worden;
  3. verlies van 'adherentie' (adherentie is de term voor het bereik van het ziekenhuis), Bij nieuwbouw zullen mensen ten noorden (en westen) van Oss noodgedwongen uit moeten wijken naar Den Bosch, waardoor het moeilijker wordt het ziekenhuis te exploiteren. Als het ziekenhuis dan nóg kleiner wordt, wordt het helemaal moeilijk de nodige specialismen te behouden;
  4. het gevaar dat gemeentes tegen elkaar gaan concurreren om het ziekenhuis binnen te halen door de grond veel goedkoper dan de grondprijs aan te bieden.

Opvallend is ook dat het Bouwcollege in zijn advies zegt dat er geen noodzaak is om te komen tot één locatie. Dat is vooral de wens van het ziekenhuis zelf. Belangstellenden kunnen hier het advies van het Bouwcollege inzien, evenals een persbericht van dat College en een persbericht van de actiecomités voor behoud van beide ziekenhuizen.

U bent hier