h

SP doet voorstel om bevoegdheid College in te perken

5 mei 2005

SP doet voorstel om bevoegdheid College in te perken

In de laatste commissievergadering Ruimtelijke Ontwikkeling leek het wel een zitting van een klachtenbureau. Maar liefst vijf mensen kwamen hun negatieve ervaringen met de gemeente toelichten in de hoop dat de commissie nog recht kon trekken wat het College krom had gemaakt. In een enkel geval lukte dat aardig, maar het optreden van wethouder Nota maakte de zaken soms nog erger dan ze al waren. Voor de SP is de maat zo onderhand vol. "Hoe kunnen we zo ons werk doen, als de wethouder eerst van alles belooft en vervolgens zijn afspraken niet nakomt?", wees Ton Emonds op de vele niet nagekomen toezeggingen en verbeteringen van wethouder Nota.

Spencer Zeegers deed daar nog een schep bovenop in de rondvraag. "De raad heeft het laatste woord over het ruimtelijk beleid, maar door deze gang van zaken staat de raad telkens buitenspel" Vooral de gang van zaken rond de zogenaamde 'artikel 19-procedures' stoort de SP enorm. "Het College heeft deze bevoegdheid van de raad gekregen in het vertrouwen dat ze er de goede dingen mee zou doen én om het makkelijk te maken.

Maar met deze stroom van klachten én met plannen die de raad uit de krant moet lezen, is er geen vertrouwen meer in die bevoegdheid", concludeerde Spencer Zeegers.

De SP komt in de raadsvergadering van 12 mei om de bevoegdheid van het College weer in te perken en de raad weer het laatste woord te geven over de wijzigingen van bestemmingsplannen. Pas als B&W duidelijk hebben gemaakt hoe ze omgaan met nieuwe plannen én hoe ze de raad rechtsreeks (en niet via de krant!) willen informeren en betrekken, valt er wat de SP betreft weer te denken over het teruggeven van de bevoegdheid.

U bent hier