h

SP Uden spreekt haar afschuw uit over brand Bedir

10 november 2004

SP Uden spreekt haar afschuw uit over brand Bedir

Politie en brandweer houden er ernstig rekening mee dat de brand in de islamitische school in Uden dinsdagavond is aangestoken. De Bedir Islamitische Basisschool is door het vuur volledig verwoest. De politieke partijen traden op dezelfde avond nog naar buiten met een gezamenlijke verklaring waarin zij hun afschuw uitspraken omtrent deze laffe daad. Toegevoegd een woord van onze voorzitter en de fractie.

SP spreekt haar afschuw uit over brand Bedir
(Bron foto: Ad van de Graaf)

Wie extremisten en extremisme wil bestrijden, moet op veel maatschappelijke terreinen actief zijn. Om te beginnen mogen we niet langer naïef zijn. Een samenleving die weet dat er extremisten en extremisme bestaan, mag niet wegkijken maar moet optreden. Een democratie heeft het onvervreemdbare recht, zelfs de plicht, met al haar middelen op te treden tegen hen die de democratie willen vermoorden. We moeten de vijanden van de democratie beter kennen en volgen. We moeten snel af van verborgen hoeken en gaten waarin zonder toezicht tot haat wordt opgeroepen. Bij een samenleving met maximale vrijheid van meningsvorming en meningsuiting hoort ook maximale verantwoordelijkheid voor wat je zegt en anderen vertelt. Wie extremisten écht de wind uit de zeilen wil nemen, doet er vooral goed aan om de samenhang in de samenleving te herstellen. Wie niet zorgt voor de juiste samenhang, legt overal broedbedjes waarop onder bepaalde omstandigheden extremisten hun zaad kunnen uitstrooien. De SP is dan ook van mening: weg dus met de getto's, weg met 'witte' en 'zwarte' scholen, weg met elke vorm van discriminatie, weg met de groeiende ongelijkheid, en weg met 'wij' en 'zij'. Laten we zorgen dat we samen wonen en leven in plaats van apart. Wie hier woont hoort er hier bij. Met alle rechten, maar ook met alle plichten. Daarover gaan we met niemand onderhandelen. Daar hoort iedereen zich aan te houden opdat we in vrijheid, ieder met eigen opvattingen en vragen en voorstellen voor de toekomst, samen kunnen blijven leven.

En daar hoort zeker geen geweld bij. Wij protesteren en spreken daarmee ook onze afschuw uit over de brandstichting bij de Islamitische Basisschool Bedir in Uden.

SP Fractie Uden

Moord en Brand
In elke gemeenschap lopen gestoorden rond, die voor eigen rechter willen spelen. De verdachte van de moord op Theo van Gogh is zo iemand. Hoewel? Is Mohammed B. gestoord? Nee, hij is slimmer dan wij denken.

Terroristen en extremisten zijn er meestal op uit zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Hij slacht één mens beestachtig af; en met die afschuwelijke daad roept hij zoveel haat en agressie op dat 'wij' het karwei wel voor hem afmaken. Er wordt brand gesticht in moskeën, en met als gevolg steken anderen als reactie kerken in de fik. Kortom: Mohammed B. heeft zijn doel bereikt.

Dinsdagavond 9 november werd de Bedirschool in Uden in brand gestoken. 'Wat zijn dit voor idioten,' vraag ik me dan af. Willen we nu daadwerkelijk naar een 'wij' en 'zij' maatschappij? Weten we nu nog niet dat onderwijs de weg is naar ontwikkeling, welvaart en welzijn?

Door een basisschool in brand te steken tref je jonge kinderen. Kinderen die hier niets van begrijpen maar wel heel boos worden. Die boosheid kan uiteindelijk leiden tot pure haat, en dan zijn we nog verder van huis. Daarmee komen we namelijk in een vreselijke neerwaartse spiraal; het zal dan van kwaad tot erger gaan.

De SP keurt dit waanzinnige gedrag nadrukkelijk af. We moeten de handen ineen slaan en met alle menskracht trachten deze negatieve ontwikkeling te keren, en daarmee aan elke vorm van extremisme duidelijk maken dat daarvoor in onze democratie absoluut geen plaats is. José Louwers
Afdelingsvoorzitter SP Uden

U bent hier