h

Zieken blijven betalen voor de gezonden

12 oktober 2004

Zieken blijven betalen voor de gezonden

Tineke Slagter zet de gevolgen van de No claim uiteen
Eerste Kamerlid, huisarts en oud-voorzitter Landelijke Huisartsen Verenigingen voor de SP, Tineke Slagter, was op dinsdag 12 oktober in Uden om de gevolgen van de No claim regeling nader uiteen te zetten.
Was zij 's-middags nog in Den Haag bij het aanbieden van ruim 60.000 handtekeningen tegen de invoer van No Claim - zoals verwacht schitterde minister Hoogervorst door afwezigheid, 's-avonds was ze dus in Uden.
De conclusie van deze bijeenkomst: zieken blijven betalen voor gezonden. Een verslag van onze voorzitter.

Als opwarmertje van de avond werd een quiz over de gezondheidszorg volgens afvalsysteem gespeeld. Spencer Zeegers had pittige vragen bedacht. De finale werd gespeeld door Anita Oerlemans (afd. voorzitter Veghel) en Ton Emonds (fractie voorzitter Uden) en uiteindelijk door Ton gewonnen. Hij kreeg het boekje 'Groeiend verzet' van SP milieuactivist Remi Poppe aangeboden.
Daarna was het woord aan Tineke Slagter.

Voor een gezelschap van 35 mensen vertelde zij dat Eerste Kamerlid zijn een bijbaan is van zo'n 1,5 dag per week. Eerste Kamerleden hebben daarnaast een baan en staan op die manier midden in de maatschappij. 's-Middags was zij nog in Den Haag bij het aanbieden van ruim 60.000 handtekening tegen de invoer van No Claim. En zoals verwacht schitterde minister Hoogervorst door afwezigheid. We weten al langer dat hij weinig oor heeft voor gewone mensen. Vandaag ook besloten de coalitie partijen (CDA, VVD en D'66) dat de huisarts ook niet 's-avonds en in het weekend in de No Claim valt.

Wel moeten verzekerden een paar dubbeltjes meer premie gaan betalen, geen € 63,- maar € 63,40 per jaar extra. Maak je geen gebruik van de zorg dan krijg je geen € 250 terug, maar € 255,- (eigenlijk maar € 191,60, want die extra premie moet je aftrekken). Overeind blijft met deze regeling dat zieken betalen voor gezonden. 'Omgekeerde solidariteit,' aldus Hoogervorst. Hij doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen, alsof veel mensen voor de flauwekul naar de dokter gaan. Bovendien denkt Hoogervorst dat de No Claim geld oplevert. Deskundigen hebben echter al uitgerekend dat het veel meer geld kost dan het oplevert. Een aantal jaren geleden was dat ook al zo met het 'specialistengeeltje' en de 'medicijnknaak', die zijn dan ook snel weer afgeschaft. De extra kosten komen vooral door de vele administratie die nodig is. De verzekeraar moet per verzekerde per maand n.l. melden hoeveel zorg hij/zij al 'opgebruikt' heeft. No Claim kan ook uitstel betekenen voor de zorgvrager. De zieke mens kan dan wel eens te laat bij de dokter komen, zodat een duurdere behandeling nodig is, of er kan helemaal niet meer behandeld worden.

Ondanks negatieve adviezen van deskundigen, zoals de Raad van State, de Landelijke Huisartsen Vereniging, is Hoogervorst horende doof en moet en zal hij zijn plan doorzetten. Er werden dan ook al een aantal pittige etiketten op deze minister geplakt: doof, kent alleen het woord 'marktwerking', is onbekwaam voor Volksgezondheid, rijp voor de psychiater en oogkleppen op.

Ziek-zijn is geen vrijwillige keuze
De SP vindt de No Claim Onrechtvaardig, je kiest namelijk niet voor ziek-zijn. Er is al heel veel bezuinigd op de zorg: het ziekenfondspakket is fors 'uitgekleed', in veel gevallen moeten mensen eigen bijdrage betalen, het ziekenvervoer is ingekrompen, en veel medicijnen moeten men zelf betalen. De SP is als enige partij echt in actie gekomen en heeft handtekeningen verzameld tegen de No Claim, die dus op 12 oktober werden aangeboden aan de afwezige minister.

De SP vindt dat iedereen recht op zorg heeft als dat nodig is. De No Claim is ondoelmatig. Wel doelmatig is: goede voorlichting, minder reaucratie en een sterke eerste lijn (huisarts, fysiotherapie en tandarts). Nederland heeft een lage zorgconsumptie, de huisarts werkt als een zeef en voorkomt hogere kosten. De fysio- en bewegingstherapie zorgt ervoor dat men langer zelfstandig kan blijven wonen en voorkomt in veel gevallen opname in verzorgings- of verpleeghuis. Dankzij goede therapie kunnen mensen weer eerder aan het werk of wordt voorkomen dat ze klachten krijgen. Een goede tandzorg voorkomt een slechtere gezondheid. En zo zijn er nog veel meer voordelen op te noemen voor een goede zorg.

Fysotherapeut Maarten Gruwel - eveneens op deze avond aanwezig - gaf aan dat de praktijken minder patiënten krijgen omdat men niet of te laag bijverzekerd is, men wordt ook korter behandeld dan nodig is, omdat de verzekering niet meer betaald. Bij de oefentherapie Cesar/Mensendieck is het patiëntenaanbod met 50% teruggelopen en als de No Claim ingevoerd wordt, gaat het nog harder. Dat is niet alleen voor de therapeuten slecht (nauwelijks meer inkomen) maar zeker ook voor de patiënten, die uiteindelijk bij de veel duurdere specialist zullen belanden.

Vragen vanuit de zaal
No claim No way!Na al dit zorgwekkend nieuws was er een korte pauze om even adem te halen. Toen was het de beurt aan de zaal. Er werden zinnige vragen gesteld en de belangrijkste was misschien wel: 'Wat kan de Eerste Kamer doen als de Tweede Kamer de No Claim aanneemt?' Tineke: 'de Eerste Kamer moet kijken of een wet wel uitgevoerd kan worden,wij kunnen alleen afwijzen of instemmen. Bij onuitvoerbaarheid van een wet kan de Eerste Kamer wijzigingen voorstellen. De wet gaat dan terug naar de Tweede Kamer en dan begint het weer opnieuw. In de Eerste Kamer heeft het CDA een socialer gezicht dan in de Tweede. Daarop is onze hoop gevestigd.'

Met deze positieve opmerking moesten we stoppen, Tineke moest namelijk nog terug naar Groningen, de volgende dag had zij immers gewoon spreekuur. Samengevat: Het was ronduit een interessante avond, mensen die er niet waren hebben heel wat gemist.

Voorzitter SP Uden: José Louwers.

Note: U digitaal nog steeds deelnemen aan de handtekeningenactie No claim, No way op de landelijke site van de SP. Gewoon doen!

U bent hier