h

Wet Werk en Bijstand: SP Uden stemt tegen alle verslechteringen

7 juli 2004

Wet Werk en Bijstand: SP Uden stemt tegen alle verslechteringen

Wet werk en Bijstand is 'uiteindelijk' behandeld in de gemeenteraad van Uden. Het resultaat: vele verslechteringen worden in deze wet doorgevoerd. Wat de SP het college bovenal kwalijk neemt, is dat het college van B&W een aantal voorstellen heeft gedaan die een verdere versobering - lees verslechtering - van het minimabeleid tot gevolg hebben. Daarnaast zijn er een aantal strengere regels ingevoerd waar het gaat om de sollicitatieplicht. Kortom: maatregelen die - vanuit overheidswege, als zoete koek zijn geslikt en overgenomen door de huidige coalitiepartijen CDA, Jong Uden en Leefbaar Uden.

Wat verandert er nu?
De regeling schoolkosten wordt, omdat dit categoriale bijstand was, in zijn geheel geschrapt. Dit betekent dat ouders met kinderen geen tegemoetkoming in schoolkosten meer kunnen krijgen. Dus ook de tegemoetkoming voor een computer is verdwenen.

De SP heeft voorgesteld deze regeling onder te brengen in individuele bijstand verlening.
De regeling duurzame gebruiksgoederen wordt zodanig omgebouwd dat je geen tegemoetkoming meer krijgt, maar een lening kan afsluiten bij de gemeente om bijvoorbeeld een wasmachine of TV te vervangen.

De SP vindt dat de oude regeling gehandhaafd moet blijven.
Iedere burger die van een minimuminkomen moet rondkomen, jong of oud, moet aanspraak kunnen blijven houden op deze regeling.

Bijzondere bijstand wordt verder uitgekleed. Voor sociaal medische kosten geldt als regel, als deze niet door het ziekenfonds wordt vergoed, dan komen deze niet ook niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand. De voorliggende voorziening, zoals dat zo mooi genoemd wordt, dient te zorgen de medische kosten. Als dat dan niet meer voorkomt in het ziekenfondspakket moet men zich maar aanvullend verzekeren.

De SP heeft voorgesteld om voor bijzondere bijstand tegemoetkomingen op te nemen
Zoals

  • Thuiszorg
  • Fysiotherapie
  • Tandarts

Daarnaast heeft de SP gepleit dat de gemeente Uden bij een zorgverzekeraar een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten voor alle bijstandsgerechtigden in Uden. Het kunnen sparen voor bijvoorbeeld AOW- of WAO-uitkering, moet volgens een meerderheid in de raad kunnen. Uitgangspositie: Er bestaat binnen een bijstandsuitkering zeker 5% ruimte om jaarlijks te sparen - lees reserveren.

De SP heeft dit onmiddelijk naar het land der fabelen verwezen en is het hier fundamenteel mee oneens.
Waarom dan wel? Via onderzoeken van het NIBUD, Consumentenbond en het FNV wordt al jaren aangetoond dat mensen met een minimuminkomen er jarenlang in koopkracht op achteruit zijn gegaan. Er is geen sprake meer van het feit dat met dit inkomen nog gespaard kan worden.

Tot Slot
Niet alleen mensen vanaf 57.5 jaar, maar ook alleenstaande ouders, moeten ook gaan solliciteren, ook al hebben zij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Indien men niet of onvoldoende solliciteert, krijgt men een boete opgelegd. Ook al is er geen werk, want op dit moment stijgt de werkloosheid gigantisch; men moet op alles solliciteren. Daarnaast geeft de gemeente teveel de vrije hand aan de IBN.

In de visie van de SP moet gesubsidieerde arbeid meer inhouden dan een baan voor één jaar;.
men dient dan immers door te kunnen stromen naar een reguliere baan. De inleners moeten dan ook bewust gemaakt worden van het gegeven, dat zij niet jarenlang kunnen profiteren van deze goedkope arbeidskrachten.

Conclusie van de SP Uden:
De gemeente Uden laat - zoals reeds door de SP voorspeld, haar sociale gezicht varen. Politiek die gevoerd wordt door CDA, Jong Uden en Leefbaar Uden. In deze fracties zitten raadsleden die zogenaamd het sociale gezicht zijn van die partijen. Maar deze raadsleden hebben niet eens geprotesteerd en zelfs geen initiatief genomen om verbeteringen voor te stellen.

Toen de SP nog in het college zat, waren diezelfde personen vol lof over het gevoerde sociale beleid.Nu zij zelf het roer in handen hebben, laten zij dit schip een volledig andere koers varen.

Kortom: het is ronduit asociaal wat dit college de burger met een minimum inkomen flikt!

Is getekend: Wim Somers, raadslid

U bent hier