h

Proficiat en bedankt! - SP Uden en de EU, de 10%-grens voorbij

10 juni 2004

Proficiat en bedankt! - SP Uden en de EU, de 10%-grens voorbij

Met een mooi resultaat van twee zetels viert de SP haar tiende verkiezingswinst op rij. Nooit eerder kreeg de partij bij verkiezingen het vertrouwen van zo’n groot percentage kiezers. ,,We zullen nu nog beter als waakhond in Brussel kunnen blaffen en bijten. Met allerlei slechte Brusselse plannen in zicht is dat ook erg hard nodig," concludeert een opgetogen EU-lijsttrekker Erik Meijer. Ook in Uden scoorde de SP zeer goed, namelijk met 12,8% oftewel 1415 stemmen bij een opkomst van 11092 stemmers.

De SP in het algemeen groeit fors; en met name Uden draagt daar zeker een belangrijk steentje aan bij. En dat steentje bent ook u. Kortom: proficiat en bedankt.

Bij een totale opkomst van 36,7% wisten we met zijn allen immers een mooi resultaat te bereiken en behoorden we tot één van de 26 gemeenten die door de 10%-grens schoten. De VVD in Uden blijft bij 13,3% en een verlies van 7,7% dan wel de derde partij, maar ziet de SP met haar 12,8% schrikbarend dichtbij komen; overigens een tendens die zich ook landelijk manifesteert. In Uden waren het bovenal de kiezers binnen de stembureau's De Pit, Germenzeel en Bitswijk die een hoog percentage wisten neer te zetten met respectievelijk plusminus 22-,19- en 16%. Dat we daarnaast in vele gemeenten -lees landelijk- winst wisten te behalen, is in onze visie een duidelijk teken aan de wand. Niet alleen is een 'waakhond in Brussel' gewenst, maar ook binnen Nederland is nog veel te doen.

No Claim, No Way!
Een belangrijk onderdeel: de Zorg. Agnes Kant wil snel een debat over de voorgenomen invoering van de no claim, nu volgens de Raad van Volksgezondheid en Zorg vast staat dat dergelijke maatregelen niet effectief zijn. De beoogde kostenbesparingen blijven uit, terwijl wel nadelige effecten optreden. Zo zien mensen af van noodzakelijk zorg. "De no claim moet dus van tafel," aldus Agnes Kant.

Deze week is de landelijk actie ‘No Claim, No Way’ tegen invoering van de no claim start gegaan. Via radiospotjes, actiefolders en internet roepen we op tot protest tegen de no claim. De actie wordt gesteund door ziekenfonds Azivo, de Landelijke Huisartsenvereniging, de Reumapatiëntenbond en ex-vakbondsleider Herman Bode, die de maatregel ‘dwaasheid ten top’ noemt. Ook Angela Groothuizen ondersteunt de actie: "Het is asociaal om zieke mensen de rekening te laten betalen voor dit bezuinigingsbeleid," aldus Angela.

U bent hier