h

Uden houdt vast aan landelijk uitzettingsbeleid

18 februari 2004

Uden houdt vast aan landelijk uitzettingsbeleid

Tijdens de raadscommissie voor bewonerszaken sprak de SP de wens uit om stappen te ondernemen aangaande de onduidelijkheden in het landelijk uitzettingsbeleid. Aanleiding was een brandbrief van Stichting Status - voorheen vluchtelingenwerk Uden/Veghel, waarin deze aandacht vroeg voor een drietal schrijnende gevallen in Uden. 'Indien we leidzaam afwachten, spannen we uiteindelijk het paard achter de wagen,' betoogde SP-raadslid Somers. De overige fracties, met uitzondering van PvdA, willen daar echter niets van weten. Zij zien geen noodzaak om op de zaken vooruit te lopen.

Het college heeft in een een reactie aan Status te kennen gegeven acute zaken per situatie te zullen bekijken. 'Het zal van de persoonlijke omstandigheden afhangen hoe we daar mee omgaan,' onderbouwde wethouder Van Loon de reactie. 'En een geval wordt pas accuut als mensen bericht hebben gekregen dat ze het land uit moeten.'

Volgens SP-er Somers loopt het college en de raad daarmee achter de feiten aan. Hij vindt het landelijk beleid namelijk erg onduidelijk en geeft er de voorkeur aan om kritisch met dat beleid om te gaan, desnoods door stappen te ondernemen richting het kabinet. De overige fracties - met uitzondering van PvdA, zien daarin geen noodzaak. 'Erg, jammer, want daarmee spant Uden het paard achter de wagen, in plaats van ervoor,' aldus Somers.

U bent hier