h

SP-fractie Uden pleit voor bouwbarometer

5 november 2003

SP-fractie Uden pleit voor bouwbarometer

SP tegen nog meer subsidie

Vooruitlopend op de begroting stelde het college voor om de subsidie voor Markant fors te verhogen naar maar liefst 710.000 euro. De basis voor die verhoging ligt in een zogenaamd 'benchmarkonderzoek', een vergelijking tussen vergelijkbare theaters. Markant kwam daar goed, maar ook erg duur uit. Verder bracht het onderzoek niets nieuws ten opzichte van eerdere onderzoeken. B&W willen op basis van die vergelijking Markant nog meer geld geven en stelden de gemeenteraad voor daarmee akkoord te gaan. De SP en de PvdA waren tegen het voorstel.

"Dit geld voor Markant gaat direct ten koste van andere culturele zaken, vooral kleinschalige en goedkope initiatieven zoals Theaterspoor of het geplande festival in 2004. Het zijn juist die kleinere initiatieven die zorgen voor méér mensen en een groter cultuurbereik. En die worden nu geschrapt, omdat Markant al het geld opslokt", betoogde SP-er Zeegers. Hij rekende de raad voor dat Markant veel meer voorstellingen plant dan afgesproken is en dat daarmee ook de kosten stijgen. Ooit was afgesproken dat Markant maximaal 90 voorstellingen zou aanbieden, nu zijn er dat minstens 90. In de praktijk organiseert Markant 130 of meer voorstellingen en omdat er bij bijna elke voorstelling geld bij moet, verklaart dat de oplopende tekorten. Maar een meerderheid van de raad maalt daar niet meer om.

"Als je Markant nu meer ruimte geeft, zul je zien dat de overschrijdingen alleen maar nog groter worden; we moeten juist de subsidie aan de voorkant beperken, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Als een school, een ziekenhuis of een gezin méér geld uitgeeft dan er binnenkomt, leidt dat ook niet zo makkelijk tot meer geld; sterker nog dan is het pech gehad. Markant mag dat allemaal wel", betoogde Zeegers.

Opvallend was de houding van het CDA. In de commissiebespreking was die partij, net als de SP, erg kritisch, maar in de raadsvergadering slikte ze alle kritiek in en ging akkoord met de verhoging.

De SP wijst er in zijn algemene beschouwingen op dat de in september vastgestelde Cultuurnota beter meteen naar de prullenbak kan. "Die nota gaf hoop aan kleinschalige en vernieuwende culturele initiatieven, maar al het beschikbare extra geld gaat naar Markant, waardoor er niets overblijft. Terwijl de inkt van de Cultuurnota nog nat is, is het stuk al rijp voor de prullenbak. "Het cynisme ten top", analyseert Zeegers na afloop van het debat.

U bent hier