h

Pech voor alle Udenaren, beleidsvisie coalitie is rechts asociaal

10 juli 2003

Pech voor alle Udenaren, beleidsvisie coalitie is rechts asociaal

De SP vindt dat de gemeenteraad zich de houding zou moeten aanmeten om met de Udense burger in discussie te gaan om gezamenlijk een beleidsvisie te formuleren voor de toekomst. Het college en coalitie van de gemeente Uden begint echter in toenemende mate op de Bende van BII te lijken; en dit laatste betekent dus PECH voor geheel Uden.

Een duidelijke meetlat, waarin solidariteit en een gelijkwaardig bestaan voor alle Udenaren het streven is, heeft de SP in het beleid van de huidige coalitie nog niet kunnen constateren. En dit laatste heeft vergaande gevolgen.

Economie en wonen
Groei van de werkgelegenheid zal er ten eerste moeten zijn voor de Udense burger die nu werkeloos is, of het dreigt te raken. Of moet de werkeloze de concurrentie aan gaan met diegene die zich van elders vestigt; en veroorzaakt dit niet een nog grotere druk op de woningmarkt? De werkeloze- en woningzoekende Udenaar heeft dus PECH; géén werk en geen woning voor hen. De raad moet zich dan ook uitspreken om voor deze groep maximale inspanningen te leveren.

Echter - gezien de woonplanning, hebben de Udenaren die een sociale huurwoning of een ouderenwoning zoeken PECH. Er wordt namelijk niets gezegd over de behoeften van deze groep.

De SVU heeft ook PECH. Die blijven geconfronteerd met gigantische wachtlijsten en kunnen het probleem niet oplossen. PECH hebben dan ook de Udenaren die ingeschreven staan als woningzoekenden bij de SVU, hun wachttijd voor het huren van een woning wordt steeds langer en loopt inmiddels in meerdere jaren.

Werken en scholing
De langdurige werkeloze Udenaar heeft ook hier PECH. Ze worden nog niet eens genoemd. Kortom: geen visie betekent geen beleid. Dus ook niet voor bedrijven om gebruik te maken van het arbeidspotentieel. Geen stimulering om hiervan door her-, bij- of omscholing gebruik te maken.

Geen extra investering in onderwijsinstituten om een betere afstemming te realiseren op de vraag van de arbeidsmarkt. Geen protest van het College tegen de extra voorgenomen bezuinigingen van Balkenende II op het gebied van de gesubsidieerde arbeid. De mensen in een WIW, ID ofwel WSW baan hebben daarmee driedubbel PECH. Hun baan staat op de tocht en er wordt niets meer gedaan om hen te laten doorgroeien naar een reguliere baan. Pappen en nathouden, lijkt hier wel het devies. Het bedrijfsleven en scholingsinstituten in Uden hebben dus ook PECH.

Inkomen
Het gemis aan solidariteit versterkt de individualisering. Er is weinig of geen oog voor mensen die van een minimum loon of uitkering rond moeten komen. De minima in Uden hebben dus de grootste PECH. En de minima zijn echt niet alleen de bijstandsgerechtigden, maar ook de gehandicapten en ouderen met een karig- of kleine pensioenvoorziening. Binnen dit gemeentelijk beleid geen protest tegen het landelijke beleid om de afschaffing van gemeentelijke regelingen te voorkomen. Dus ook geen protest tegen de verslechterende sociale zekerheid in algemene zin. Kortom: geen enkele visie in het keren van de omstandigheden.

Zorg
In de gemeente Uden is er sprake van een sterkere vergrijzing van de bevolking dan elders in de regio. Mensen die zorgbehoeftig zijn in Uden, hebben binnen dit beleid dus PECH. Waar blijft de stimulans om de zorg naar een hoger niveau te tillen en om de toekomstige effecten van vergrijzing nu al aan te pakken; waar blijven de extra zorgplaatsen, zorgouderenwoningen en de stimulans om een extra impuls te geven aan de zorgplicht die overheid heeft? De Udense burger heeft dus PECH, men neemt het niet zo nauw met het begrip zorgplicht.

Lastendruk en heroverweging
De sterkste schouders dienen de zwaarste lasten te dragen. Het voorzieningenniveau komt onder druk staan. Udenaren die afhankelijk zijn van een uitkering alsmede verenigingen, zullen binnen dit beleid de broeksriem onevenredig aan moeten halen. Dit is niet de benaderingswijze van de SP. Elke beleidskeuze die gemaakt dient te worden worden, zal ten goede moeten komen aan het welzijn van de Udenaren en daarmee aan Uden in het algemeen. Investeren in mensen waar het gaat om het dagelijkse leven, stimuleert immers de vooruitgang op sociaal- en maatschappelijke niveau van alle Udenaren. Geldverslindende - prestigieuze - projecten die hier geen bijdrage aan leveren, dienen daarom voorlopig in de spreekwoordelijke 'ijskast' te verdwijnen, ook al betekent dit PECH voor de huidige coalitie.

Wim Somers, Raadslid

U bent hier