h

Prijsstijging van meer dan 100% in één klap onacceptabel

20 mei 2003

Prijsstijging van meer dan 100% in één klap onacceptabel

Verhoging van het recht van opstal voor Trefcentrum Bitswijk leidt tot schriftelijke vragen SP

Een verontrustte brief van de beheerderscommissie van het Trefcentrum Bitswijk was voor de SP voldoende reden om een aantal schriftelijke vragen te lanceren richting het college van B&W. ,,De gemeente gaat namelijk het recht van op opstal met 100% verhogen, en daarmee komt het wijkgebouw en de wijkraad in forse problemen," aldus de beheerderscommissie. Fractielid Spencer Zeegers klom in de pen.

,,De gemeente lijkt (weer) met twee gezichten te spreken: aan de ene kant het 'sociale' gezicht dat wijkactiviteiten en sociale cohesie wil bevorderen en aan de andere kant het 'markt'gezicht dat de prijzen opstuwt. Wat wil Uden nou, wijkactiviteiten bevorderen en vooral laagdrempelig houden? Terecht wijst de beheerscommissie erop dat een en ander zal leiden tot prijsstijgingen met vooral gevolgen voor mensen met een smalle beurs. Wijkactiviteiten lopen daarmee gevaar en dreigen exclusief te worden. Los daarvan is een prijsstijging van meer dan 100% in één klap onacceptabel," aldus Zeegers in de inleiding van zijn brief.

De schriftelijke vragen aan het college hebben onder andere betrekking op bijvoorbeeld het aanbieden van compenserende maatregelen, zoals een huurverlagingstoeslag. "Maar gesteld dat een en ander leidt tot een hogere subsidie, wat heeft de gemeente dan bereikt behalve een boekhoudkundige verschuiving," vraagt Zeegers zich af.

In het Udens Weekblad reageerde wethouder Nota als volgt: ,,Mocht een organisatie als het Trefcentrum meer subsidie nodig hebben om plotseling hogere kosten te kunnen dekken, dan kunnen ze een aanvraag indienen. Je zou dan inderdaad kunnen spreken van een boekhoudkundige verschuiving, maar op die manier wordt wel inzichtelijker gemaakt welke kosten precies gemaakt worden en welke subsidies hieraan verbonden worden." Het wachten is nu op de officiële reactie, de SP houdt u op de hoogte.

U bent hier