h

Oproep SP valt VVD slecht in de maag

9 april 2003

Oproep SP valt VVD slecht in de maag

Tunnel: eerste slag lijkt gewonnen.

Maar liefst 400 mensen uit het buitengebied, de Bitswijk en Vijfhuis kwamen op de fiets naar de commissievergadering van 9 april waar de fietstunnel onder de Rondweg Noord op de agenda stond. Waardig en indrukwekkend was hun aanwezigheid en hun inbreng. Zes sprekers op rij kwamen met overtuigende argumenten waarom de tunnel echt moet. In de discussie die in de commissie volgde kwam helaas niet de gewenste duidelijkheid, maar enig optimisme is op zijn plaats.

Drie partijen waren wél duidelijk: PvdA, Leefbaar Uden en SP: zij waren tegen het B&W-voorstel om de tunnel te schrappen. De VVD en het CDA gaven die duidelijkheid niet. Wel wilden ze een ondergrondse oversteek voor fietsers en voetgangers, maar die zagen ze liever onder de aan te leggen turborotonde door (een zogenaamde berenkuilconstructie). Als zo'n berenkuil niet kan, zijn ze alsnog voor een tunnel. Jong Uden blonk uit in wazigheid door alleen maar te praten over veiligheid maar niet duidelijk te maken of daarvoor een tunnel nodig is.

Namens de SP betoogde Spencer Zeegers dat de gemeente betrouwbaar moet zijn en dat eenmaal genomen besluiten niet bij de eerste de beste tegenvaller teruggedraaid moeten worden. Ook moet de Uden consequent zijn: als overal veilige oversteken komen, zoals bij de Lippstadtsingel, dan ook onder de Rondweg Noord.

SP-er Zeegers daagt VVD uit
Schandalig was het gedrag van de VVD. In een poging een zwarte piet uit te delen beschuldigden ze SP-er Zeegers van liegen over de subsidie, toen hij nog wethouder was. Ook zat woordvoerder Geerders te kiften over een pamflet van de SP waarin mensen opgeroepen werden de commissie te bezoeken. De VVD hecht blijkbaar niet zoveel waarde aan contact met de mensen! Hij draaide de zaken om door net te doen alsof het allemaal aan het vorig college lag. Maar daarbij vergeet hij gemakshalve dat niet de SP of het vorige college, maar zíjn wethouder Biemans met het voorstel kwam de tunnel te schrappen. Zeegers pareerde de lompe en kwalijke opmerkingen van de VVD fel en daagde Geerders uit dan maar met bewijzen te komen. Ook wees hij erop dat politieke spelletjes ongepast zijn, omdat de verkeersveiligheid voor fietsers veel te belangrijk is.

De voorlopige conclusie lijkt dat het collegevoorstel om de tunnel te schrappen het niet zal halen. Maar dat wordt pas echt duidelijk op 24 april. Uw aanwezigheid is dan dus (weer) gewenst…

U bent hier