h

Sp-motie tegen oorlog Irak verworpen

24 maart 2003

Sp-motie tegen oorlog Irak verworpen

In de raadsvergadering van 13 maart diende de SP-fractie een motie in tegen de (toen nog) dreigende oorlog in Irak. In de motie sprak de gemeenteraad zijn zorgen uit over de oorlog en werd de regering opgeroepen alles in het werk te stellen zo'n oorlog te voorkomen.

Aanleiding voor de motie was een raadsbesluit om vanwege de dreigende oorlog een zogenaamde noodverordening toe te passen rond de vliegbasis Volkel.

Na een korte discussie werd duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad het niet aandurfde een standpunt in te nemen over de oorlog. SP, PvdA én twee wel dappere CDA-ers (De Groot en Alofs) stemden vóór, Jong Uden, Leefbaar Uden, VVD en 5 CDA-ers tegen.

De noodverordening werd wél aangenomen, nu met de stemmen van de SP tegen, omdat een meerderheid van de raad weigerde vast te leggen wanneer die verordening moest eindigen. Onjuist volgens de SP, omdat noodverordeningen slechts bedoeld zijn om tijdelijke maatregelen te nemen. Die maatregelen houden altijd in dat de burgerlijke vrijheden worden ingeperkt. De SP vindt het principieel onjuist om die beperkingen voor 'de eeuwigheid' vast te leggen.

U bent hier