h

Woningbouwplannen B&W allerminst 'daadkrachtig'

24 januari 2003

Woningbouwplannen B&W allerminst 'daadkrachtig'

Het CDA-VVD-Jong Uden-college presenteerde zich bij de start als 'daadkrachtig'. Er zouden in vier jaar 800 woningen gebouwd worden, waarvan 400 betaalbaar. Al vaak vroeg de SP-fractie, net als andere fracties, naar een planning van die 800 huizen. Na bijna een jaar is het college nu met zijn woningbouwplannen gekomen. Daadkrachtig zijn ze niet en ook de betaalbaarheid van de huizen is ver zoek.

Wethouder Nota lag dan ook behoorlijk onder vuur toen hij zijn plannen bekend maakte in de commissie Grondgebiedszaken Ontwikkeling. Zowel van de SP als van Leefbaar Uden kwam forse kritiek.

Op de eerste plaats telde het college ruim 150 woningen die in 2001 en 2002 al opgeleverd werden, gewoon mee in de cijfers. Verder werden de aangekondigde 800 woningen uitgesmeerd over veel meer dan 4 jaar. Tot slot - en dat vindt de SP het slechtst - is het aandeel betaalbare woningen veel kleiner dan de beloofde 400.

Een voorbeeld dat veel duidelijk maakt is de voormalige LTS aan de Maatsestraat. Ooorspronkelijk zouden daar zo'n 80 woningen komen, waarvan 10-15 sociale huur (berekening uit 2000). Nu gaan B&W uit van méér woningen (110) ,maar het gehalte sociale huur wordt kleiner: 10. In een buurtonderzoek van de SP was duidelijk geworden dat wijkbewoners het prima vinden dat er woningen komen, maar dat die woningen ook voor hen bereikbaar moeten zijn. Omdat er in die wijk veel ouderen wonen, hopen die dat er genoeg geschikte gelijkvloerse huurwoningen gebouwd worden. En daar lijkt het bepaald niet op in de nieuwe collegeplannen.

Opvallend is ook de afhankelijke houding van B&W ten opzichte van projectontwikkelaars. In het verleden heeft de gemeente noodgedwongen afspraken gemaakt over aantallen woningen die de zogenaamde 'Bouwcombinatie' mocht bouwen. Maar nooit is afgesproken dat het per se om dure woningen moet gaan. Er is dus geen enkele reden om de ontwikkelaars wél de woningen te 'gunnen', maar tegelijkertijd te beslissen dat het vooral goedkope woningen moeten zijn.

SVU enige logische partner

Minstens zo opvallend is de koele houding tegenover de Stichting Volkshuisvesting Uden. Dáár zitten de grootste problemen met een enorme wachtlijst en wachttijden van vijf jaar of meer. Zeker bij een teruglopende economie is het dan duidelijk dat het bouwen van goedkope huur- en koophuizen voorrang moet krijgen. De SVU is de enige logische partner voor de gemeente om betaalbare woningen te bouwen. De SVU heeft geld en kan door doorstroming veel problemen oplossen, als de nieuw te bouwen huizen bij voorkeur naar SVU-huurders of woningzoekenden gaan.

Een laatste punt van kritiek betreft de zogenaamde zorgwoningen. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor gehandicapten zijn de komenden jaren veel extra woningen nodig. En ook die zitten er veel te weinig in de plannen, terwijl het vorig college (met de SP erin) juist dáár voorrang aan gegeven had.

De conclusie van de SP is duidelijk: deze planning lost de problemen niet op en van enige daadkracht is geen sprake. In de raadsvergadering zal de SP met tegenvoorstellen komen om én het tempo te verhogen én meer woningen te bouwen én vooral sociale woningen voorrang te geven. Ook wil de SP dat de SVU een grotere rol krijgt in de plannen om zo de wachtlijst fors korter te maken.

U bent hier